Nous patrons

Vídeo, plataformes digitals i consumidors joves

Els consumidors més joves (6-15 anys) són usuaris gairebé exclusius de plataformes de vídeo

3
Es llegeix en minuts
ilu-opinio-3-1-2019

ilu-opinio-3-1-2019

Si en la seva família conviu amb nens i adolescents hi haurà observat un comportament: estan 'abduïts' per les pantalles. El seu consum té un patró comú: continguts de vídeo a través de plataformes, amb especial protagonisme de YouTube. Aquesta dada que li pot semblar anecdòtica i molt habitual està determinant molts més elements dels que inicialment pensem. Dos estudis publicats recentment ens ajuden a identificar quines són les claus per saber quines conseqüències pot tenir en el mercat digital.

Una radiografia europea

L'Observatori Audiovisual Europeu (OAE) acaba de publicar un estudi sobre el valor econòmic del mercat del vídeo digital al vell continent. Algunes de les seves dades són molt interessants per a determinar com és d'important fixar-nos en el consum dels més joves. De fet, els menors de 15 anys són els majors consumidors de vídeo digital, de forma individual i a la carta, en la seva gran majoria amb continguts generats pels propis usuaris o pels YouTubers famosos.

Les plataformes de vídeo només són el 10 per cent del total del mercat publicitari del vídeo a Europa. No obstant això, el seu creixement en els darrers dos anys ha estat superior al 20 per cent. A més, comença a estar dominat pels dos gegants tecnològics, Google (propietari de YouTube) i Facebook que acaparen ja el 55 per cent del volum total dels anuncis. És a dir, el duopoli es replica també en aquest àmbit. Amb un factor afegit, els consumidors més joves s'acostumen als seus patrons i estratègies i així els fidelitzen per a la resta de les seves vides. Recordin que els humans som éssers que aprenem amb la repetició, que millor que mentre els nostres adolescents consumeixen vídeo dels seus YouTubers favorits, els van acostumant a les seves estratègies publicitàries digitals.

Un altre dels factors a assenyalar és que les dades respecte al mercat de les plataformes de vídeo són les que proporcionen aquestes companyies segons la seva conveniència. Així és molt difícil conèixer els comportaments reals i quines són les estratègies que segueixen, si els patrons són ètics o no. La transparència i la rendició de comptes hauria de començar a demandar a aquestes companyies perquè ara no es pot mesurar el seu impacte econòmic real. Per exemple, les dades de l'OAE són càlculs indirectes a partir de les xifres disponibles. Per poder analitzar tota la seva dimensió seria necessari disposar de totes les xifres, que de moment només coneixen aquestes empreses tecnològiques i els seus accionistes.

 Mercat espanyol i consum infantil

Un estudi de l'Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC) ha presentat les dades sobre el mercat infantil a Espanya. És a dir, la relació que guarden els nens espanyols d'entre 6 i 13 anys amb els mitjans i les tecnologies. Algunes dades interessants: 89% consumeix vídeos a Internet. Els nens passen gairebé 5 hores diàries enfront d'alguna pantalla. 7 de cada 10 nens d'entre 12 i 13 anys utilitza les xarxes socials. Ajuntar-se amb els amics és la seva activitat preferida, per davant de practicar esport o jugar als videojocs.

Del consum infantil, destaca que el domini del que es coneix com el consum 'a la carta'. Els més joves el dominen perfectament. Quan s'accedeix des de dispositius mòbils o l'ordinador, destaquen la recerca de continguts en plataformes de vídeo, 87,1% de, i la recerca de continguts en apps dels canals de televisió, amb un 81,7%. Quant als tipus de vídeos, aquells de tipus graciós, de bromes o challenges són els que més atreuen l'atenció, tant a nens com a nenes. A la resta de les categories s'aprecien diferències en funció del sexe: la gent gran contrastos es troben, en les nenes, als que els agraden més els vídeos musicals, mentre que els nens prefereixen més els vídeos de gent jugant a videojocs o els vídeos relacionats amb l'esport.

Notícies relacionades

Aquests patrons de consum expliquen el canvi que s'ha produït d'un consum compartit a un més fragmentat i individual. La causa principal es troba a la proliferació de pantalles. Les dades ho indiquen: la mitjana de dispositius tecnològics a les llars espanyoles és de set aparells i, d'aquests, els més petits de la casa utilitzen una mitjana de quatre dispositius.

El mercat del vídeo digital està en una fase de desenvolupament creixent i va prenent el protagonisme. La seva expansió ve de la mà dels consumidors més joves i en un futur proper serà el mercat dominant.