Serveis al client Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Clíniques per a tecnologia

Aquest creixement dels dispositius ha vingut acompanyat de l’aparició de nous establiments que es dediquen a tenir cura de la tecnologia. Això resulta en botigues que reparen els telèfons mòbils o bé t’ajuden amb els teus ordinadors.

3
Es llegeix en minuts
thphone

thphone

Les necessitats digitals dels consumidors expliquen la proliferació de botigues per reparar tecnologia 

L’ús massiu de dispositius digitals ha resultat en l’aparició de nous establiments i serveis. Han proliferat les botigues que ofereixen reparacions per als nostres mòbils, ordinadors i tauletes, i, al seu torn, per ajudar-nos a resoldre alguns dels enigmes que en ocasions ens planteja la tecnologia. En alguns barris de les nostres ciutats aquests s’han multiplicat de manera molt evident. ¿Per què augmenta l’oferta? ¿Què ens explica aquesta tendència comercial sobre la nostra societat? 

El creixement de dispositius mòbils

El nombre d’aparells digitals s’ha incrementat els últims anys. De fet, el creixement ha sigut tan constant que el 2021, a Espanya, la taxa de nombre de línies mòbils per cada 100 habitants és de 116. Això significa que al nostre país tenim més mòbils que persones. A més, l’equipament tecnològic de les llars també s’ha anat ampliant. Segons les dades del 2020 de l’INE, el 81,4% de les llars espanyoles disposa d’algun tipus d’ordinador (de sobretaula, portàtil o tauleta). Aquestes xifres varien en funció de la comunitat autònoma en què ens trobem; però, en termes generals, com més població del municipi de residència i com més ingressos, més equipament de TIC a les llars (ordinadors, telèfon fix o mòbil).

Aquest creixement dels dispositius ha vingut acompanyat de l’aparició de nous establiments que es dediquen a tenir cura de la tecnologia. Això resulta en botigues que reparen els telèfons mòbils o bé t’ajuden amb els teus ordinadors. És un clar exemple de com la digitalització de la nostra societat requereix donar resposta a les necessitats que van sorgint.

Hem observat una evolució del tipus de comerços. Primer, eren les botigues dels operadors de telecomunicacions que es feien càrrec d’aquest tipus de reparacions, perquè els terminals eren gratuïts al contractar el servei. Posteriorment, la millora de prestacions dels smartphones ha obligat a diversificar l’oferta. Per això ara hi ha una varietat de negocis que repara terminals i ofereix serveis d’assessorament digital. A més, això ha coincidit amb el tancament dels establiments propis de les grans operadores, com Vodafone, Orange o Movistar. Ha augmentat la competència i no sempre respon a un increment de la qualitat.  

Serveis al client

Els serveis més comuns que ofereixen aquestes clíniques tecnològiques són els de reparació dels diferents dispositius, i els més sol·licitats són els del telèfon mòbil. En concret, l’ordre per importància seria el canvi de pantalla, ‘software’, bateria i càmera. Hi ha una diversitat de preus considerable en funció de la qualitat dels components que es canvien. En alguns casos, quan l’smartphone és d’alta gamma, pot resultar gairebé en un preu equivalent a comprar un terminal nou. En d’altres, la reparació val la pena i el consumidor pot allargar la vida del dispositiu i evitar per més temps l’anomenada obsolescència tecnològica

Els serveis de suport tecnològic també s’han anat incrementant. No només per part d’aquests establiments de reparació sinó també per aquells que venen tecnologia que ofereixen la instal·lació i la posada en marxa del dispositiu. En altres casos, es pot contractar el servei d’un tècnic per ajudar-te a resoldre qualsevol dubte. Un altre tipus de serveis inclouen la reparació al moment o un servei de recollida del dispositiu a la llar o l’oficina. 

Notícies relacionades

Alfabetització digital

Aquest increment de l’ús de la tecnologia posa en relleu la necessitat de formar la població en alfabetització digital. Això és, tenir les habilitats i coneixements necessaris per poder manejar fàcilment els dispositius tecnològics i realitzar sense perills les gestions via Internet que es necessiten de manera habitual. Aquestes activitats s’han de realitzar per al conjunt de la població. Però, en especial, són molt necessàries per a un grup molt vulnerable, que són les persones més grans de 74 anys. Només una minoria inferior al 30 per cent són capaços de navegar per internet, fer una compra online o utilitzar aplicacions de comunicació tipus WhatsApp. La resta no hi pot accedir i es produeix el que es coneix com a fractura digital. És responsabilitat dels governs garantir-los que no són marginats del món digital per la seva edat. 

Temes:

Mòbils