Nous horitzons

¿Com avança el 5G a la Unió Europea?

L'arribada d'aquesta tecnologia suposa la seva aplicació en una varietat de sectors, més enllà de la telefonia, a partir del 2020

3
Es llegeix en minuts
nualart-24-10-2018

nualart-24-10-2018

El 5 G va ser protagonista del Mobile World Congress (MWC) del mes de febrer passat. Mobile World Congress (MWC) Des d’aleshores, els projectes i les decisions governamentals relacionats amb aquesta tecnologia han anat en augment i ara és un bon moment per avaluar-ne el progrés. L’anàlisi es farà desd’una triple perspectiva: el valor creixent de la gestió de l’espectre electromagnètic; l’aposta europea per un consorci publicoprivat, i la competició que hi ha amb els Estats Units i la Xina.

Espectre i internet de les coses

La gestió de l’espectre radioelèctric s’ha convertit en un tema estratègic per a tots els països. I en el cas de la Unió Europea és de gran transcendència, perquè exigeix una coordinació més gran per aconseguir que tots els estats membres harmonitzin les bandes de freqüències. Això és fonamental perquè d’això en depèn l’estratègia d’aconseguir el ple desenvolupament del Mercat Únic Digital.

Ja s’han pres diferents iniciatives en aquest àmbit relacionades amb el desplegament de les xarxes 5G  el desplegament de les xarxes 5Gen algunes bandes com els 700 MHz, 3,6 MHz i 26 GHz. A més, s’estan fent accions complementàries. A començaments d’octubre la Comissió Europea va aprovar una decisió que harmonitza les bandes i les condicions tècniques corresponents a les freqüències 874-876 MHz i 915-921 MHz per als dispositius de curt abast. Aquests solen ser aparells portàtils o de gran consum que es poden emportar i utilitzar en un altre país amb facilitat. És el que es diu la internet de les coses.

Seguint en aquest àmbit, per fer referència a la internet de les coses normalment s’utilitzen les sigles en anglès IoT, que equivalen a 'Internet of Things'. De fet, en els últims dies s’ha celebrat a Barcelona el congrés més important en aquest sector. El IoT Solutions World Congress (IoTSWC) és un esdeveniment sobre internet industrial i transformació digital, que mostra les múltiples aplicacions en diferents sectors econòmics.

El 5G PPP: el consorci europeu publicoprivat

Una de les singularitats del 5 G europeu ha sigut la creació d’un consorci publicoprivat, anomenat 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G PPP). Es tracta d’una iniciativa conjunta entre la Comissió Europea i la indústria europea de les tecnologies de la informació i la comunicació (fabricants de tecnologia, operadors de telecomunicacions, proveïdors de serveis, pimes i institucions investigadores) que ha rebut una inversió de 700 milions d’euros dels fons europeus.

El 5G-PPP està en la seva segona fase, que es va posar en marxa el juny del 2017. S’estan duent a terme 21 projectes que tenen per objectiu l’aplicació de les xarxes 5G en múltiples àmbits, com ara les ciutats intel·ligents, la salut digital, el transport, l’educació o l’entreteniment i els mitjans de comunicació. Els seus resultats es podran veure a partir de l’any 2020. S’utilitzarà el campionat de futbol UEFA 2020 per ensenyar al conjunt de la ciutadania algunes de les innovacions que introdueix el 5G.  

La competició amb els EUA i Xina

Notícies relacionades

El lideratge en el desplegament del 5G ha passat al primer lloc de l’agenda global. Els Estats Units i la Xina s’estan disputant la primera posició. Les seves inversions en aquest àmbit i un conjunt de decisions governamentals l’estan convertint en tema estratègic. L’administració Trump està vigilant les inversions estrangeres en aquest àmbit, especialment les xineses. Per la seva part, el colós asiàtic està estudiant la possibilitat de fusionar dues de les seves operadores de telecomunicacions per aconseguir un desplegament complet del 5G a tot el seu territori.

La UE està intentat no perdre la seva posició en el triumvirat. De fet, des de les institucions europees s’explica que, una vegada entri en vigor el nou Codi de les Comunicacions, es podrà fer una nova reassignació de les freqüències, i hi haurà una millor coordinació en el si de la Unió, i com a conseqüència, més espectre. El problema pot venir dels interessos de les telecomunicacions europees, per a qui ara mateix el 5G no és prioritari. Tot sembla indicar que els primers llocs ja estan agafats i que Europa haurà de continuar lluitant pel bronze en aquesta competició. De tota manera, esperin i vegin tot el que pot portar el 5G perquè és, segons els experts, una completa revolució tecnològica.