ANÀLISI

Guanya el legitimisme ¿podrà governar?

La incògnita és si l'independentisme en tindrà prou amb la victòria moral i estarà disposat a trepitjar el fre o si se sentirà més legitimat per aprofundir en la via unilateral

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41386230 el cap de llista de junts per catalunya  carles puigdemont  171221133105

zentauroepp41386230 el cap de llista de junts per catalunya carles puigdemont 171221133105 / Jose Soler

Un dels principals interrogants d'aquestes eleccions eleccions era com es resoldria la vella pugna pel lideratge en el camp independentista entre ERC i el PDECat, encara que aquest partit no s'hagi presentat directament als comicis sinó a través de la candidatura Junts per Catalunya. Totes les enquestes, des de fa temps, donaven per guanyador segur ERC i auguraven, a més, que quedava a molta distància del PDECat.

Només quan el president Carles Puigdemont va anunciar per sorpresa que es presentava a les eleccions i va impulsar una candidatura a mida a través de la qual explotar el seu martirologi a Brussel·les, la distància entre les dues formacions va començar a escurçar-se i fins i tot es va arribar a plantejar la possibilitat que Junts per Catalunya pogués superar ERC, encara que el cert és que en els últims dies les enquestes tornaven a assenyalar que la formació republicana es distanciava. 

Antón Losada

Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

Ciutadans, primer partit

Doncs bé, els sondejos han fallat i Junts per Catalunya, per sorpresa, ha aconseguit la victòria en el camp sobiranista encara que el primer partit a Catalunya, per primera vegada en la història, tant en vots com en escons, hagi sigut Ciutadans, un partit obertament anticatalanista. No obstant aquesta victòria de Ciutadans difícilment li permetrà poder formar govern perquè el bloc constitucionalista no suma mentre que l'independentisme, tot i un lleu retrocés, segueix disposant de majoria absoluta. La qüestió, ara, és com es gestiona aquesta majoria. 

Els bons resultats de Junts per Catalunya i la derrota sense pal·liatius del PP suposen una esmena total a l'article 155 i reforcen la idea que ha sigut l'eix central de la campanya d'aquesta candidatura que Puigdemont és el president legítim i que se l'ha de restaurar.

Notícies relacionades

Encara que aquesta és una operació difícil. Per un costat, perquè si torna a Espanya serà detingut i, encara que pugui prendre possessió de la seva acta i probablement pugui sotmetre's al debat d'investidura –ja existeix l'antecedent de Juan Carlos Yoldi a Euskadi–, no podrà exercir normalment com a president, almenys de moment i a l'espera de ser jutjat. I per l'altre, perquè sigui investit serà necessari un acord amb ERC i amb la CUP, un partit que aspira a tornar a la pantalla del 27 d'octubre. I no és que això no sigui possible, sinó que amb aquest plantejament difícilment el Govern d'Espanya suspendrà l'aplicació de l'article 155. Al final pot succeir que la majoria independentista sigui del tot estèril per aconseguir el restabliment del Govern Generalitat, tret que comenci a reformular els seus plantejaments i a ajustar-los a l'ordre constitucional vigent.

Victòria moral

La incògnita, per tant, és si l'independentisme en tindrà prou amb la victòria moral que ha obtingut i estarà disposat a trepitjar el fre o si bé se sentirà més legitimat que mai per aprofundir en la via unilateral. Pot donar-se el cas que no tots els partits independentistes, vista l'experiència, estiguin disposats a això. I si això succeeix, potser es poden començar a plantejar alternatives que deixin de posar en perill l'autogovern.