CONTRAPUNT

Contracte amb publicitat contra la corrupció

2
Es llegeix en minuts

Un dels principals problemes de l’economia espanyola que frena el seu creixement i impedeix la lliure competència és l’elevat grau de corrupció en la contractació pública. Subornar un funcionari perquè acceleri un tràmit o filtri les dades d’un concurs, o pagar a un polític per arreglar una adjudicació és molt fàcil si es disposa de diners i, a més a més, el procés és poc transparent. Com més opacitat i menys informació pública més fàcil és fer trampa, alliberar-se de possibles competidors que actuen complint tots els requisits legals i encarir d’aquesta manera les obres i els serveis públics.

    La corrupció surt doblement cara per a la majoria de la població: les obres s’acaben adjudicant a un preu superior del que s’aconseguiria amb una competència sense trucs; el cost de l’obra que s’ha de realitzar s’incrementa a més a més amb la comissió il·legal que paga l’empresa corruptora, que al seu torn la torna a carregar a l’erari amb les seves factures.

    Donada la il·legalitat d’aquestes pràctiques, tant el corruptor com el corromput busquen les fórmules perquè qualsevol informació sobre aquestes operacions sigui d’accés públic gairebé impossible. Sempre queda alguna escletxa, però sol ser per la delació d’algun dels implicats quan es descobreix una part del pastís o es trenca de forma unilateral la cadena.

Notícies relacionades

    Amb una agenda marcada diàriament pels casos de corrupció, el Govern en funcions va aprovar, dins del pla pressupostari per al 2017 que ha remès a Brussel·les, un conjunt de mesures «per garantir la transparència i la coordinació en la contractació pública». La proposta més destacada és la «supressió del procediment negociat sense publicitat per als contractes per raó de quantia». Que és el mateix que dir que quan entri en vigor aquest canvi legal, tota negociació d’un contracte haurà de tenir el seu corresponent anunci. De sobte, ja veuran, desapareixeran aquella multitud de contractes de serveis per valor de 99.999 euros (per no arribar als 100.000 que obligaven a donar publicitat a la negociació) o de 999.999, si són obres públiques. En molts dels casos de corrupció que ara copen els jutjats, apareixen xifres d’aquest tipus o similars.

    Aquest afany per la transparència no ha sigut per iniciativa pròpia del Govern. En el pla pressupostari es fa constar que el Consell Europeu ha destacat que Espanya és un dels països europeus amb una taxa més baixa de publicació de contractes i insta a acabar amb aquestes pràctiques en la contractació pública. És bo que també es faci cas en aquests temes a aquesta mateixa Europa que imposa l’austeritat.