On Catalunya

Tallers i actuacions amb quatre pallasses

¿Què podeu fer avui, 8 d’octubre, a Barcelona?

Casa Amèrica Catalunya organitza la Setmana d’Humor Llatinoamericà

¿Què podeu fer avui, 8 d’octubre, a Barcelona?

CASA AMÉRICA CATALUNYA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Gràcies al cine i a les plataformes digitals avui dia coneixem un gran nombre d’humoristes i monologuistes nord-americans, però ¿què sabem de l’humor que es fa als països llatins? El cert és que, tret d’algunes excepcions com Les Luthiers, és un gran desconegut al nostre país i és una llàstima perquè, a més, compartim una mateixa llengua i no necessiten traducció. Per posar-hi remei, Casa Amèrica Catalunya organitza cada any un interessant festival, la Setmana d’Humor Llatinoamericà, que arriba ja a la seva vuitena edició sota el títol Riures d’emergència.

En aquesta ocasió, els organitzadors han decidit donar un nou enfocament i estarà centrat en quatre pallasses: la xilena Natalia Rammsy, la colombiana Tatiana Torres, la mexicana Darina Robles i l’argentina Alicia Olea, que portaran a terme diversos tallers i actuacions gratuïts en diversos espais (imprescindible la reserva prèvia). Les artistes aprofitaran per explicar la seva experiència i els seus treballs de recerca artística en l’àmbit comunitari i social: reinserció, joves, persones grans, salut, vulnerabilitat... i abordaran la recerca i iniciatives que han portat a terme en el capítol de l’humor femení i dissident.

Tallers i conferències

La Setmana d’Humor Llatinoamericà comença avui a l’Espai Piluso (Salvà, 69, de 10 a 18 h) amb el taller Riendo en clave latina. Les quatre clowns ensenyaran a les futures pallasses i pallassos els recursos aplicables en diferents entorns de l’àmbit social. La inauguració d’aquesta edició tindrà lloc a Casa Amèrica Catalunya, demà a les 19 hores, amb una conferència a càrrec del popular Tortell Poltrona i Montse Trias, de Pallassos sense Fronteres. Les pallasses convidades ens explicaran les seves vivències i també hi haurà l’actor, clown, cantant i periodista argentí Radioman (Joaquin Daniel). S’hi pot assistir presencialment mitjançant reserva prèvia o seguir la inauguració a través del seu canal de Youtube.

Divendres, les activitats es traslladaran al Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà, on Alicia Olea, també marionetista, dirigirà el taller La risa poderosa (de 10 a 14 hores). L’artista ensenyarà eines d’empoderament i per saber cuidar la salut emocional de dones i dissidències a través de l’art i l’humor feminista. Aquest taller anima a utilitzar l’humor com a forma de construcció del pensament crític davant l’opressió i la violència de gènere.

Actuacions i Fòrum de la Riure

Notícies relacionades

I a la tarda, al mateix lloc, la primera de les actuacions, Pallasses a escena! (19 hores), amb les quatre protagonistes presentades per l’esmentat Radioman, que coincidiran per única vegada sobre l’escenari per presentar un espectacle de clowns que reuneix l’essència de la seva trajectòria artística. En els dos casos, per inscriure-s’hi cal dirigir-se a l’adreça de correu: ladona@aj-cornella.cat.

La clausura tindrà lloc el dissabte 13 amb dos actes a l’anomenat Fòrum del Riure. El primer, Zirkólika (d’11 a 14 h, Casal del Barri Pou de la Figuera) és una tertúlia oberta amb les quatre pallasses participants sota el títol El riure com a eina d’intervenció social. Després es projectarà el documental Risistentes, que intenta mirar el món del clown des dels feminismes llatinoamericans a través d’entrevistes amb gairebé una vintena d’artistes de diferents països. I, ja a la tarda, nou espectacle de pallasses amb Darina Robles i Tatiana Torres (Espai Jove Pau Alòs, 18 hores). Per participar en les dues activitats cal dirigir-se a zirkolika@yahoo.es. Una setmana per riure, descobrir el talent còmic llatinoamericà i, també, reflexionar sobre la societat.

Setmana d’Humor Llatinoamericà

¿On?  diversos espais.

¿Quan?  diferents dies i hores fins dissabte, 13.

Preu:  gratuïts, imprescindible la reserva prèvia.

Més informació:  Casa Amèrica Catalunya.