On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Circ, dansa i música a l’Hospitalet

La ciutat celebra el festival gratuït ‘Per amor a l’Hart’

Circ, dansa i música a l’Hospitalet

PER AMOR A L'HART

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els festivals dedicats a les arts continuen buscant la manera d’acostar-se al seu públic malgrat les restriccions. Un dels més importants és Per amor a l’Hart, que se celebra cada any a l’Hospitalet de Llobregat el qual en l’edició passada es va haver de conformar-se amb una edició reduïda i una oferta online. Aquest certamen, dedicat al circ, la dansa i la música, torna des d’avui i fins dissabte amb forces renovades i tres espais situats al parc de la Remunta (dos escenaris i una instal·lació fixa). Tots els actes són gratuïts. És important assenyalar que la reserva prèvia no és necessària, però l’aforament és limitat, així que convé anar amb temps de sobres per arribar abans que s’esgotin les localitats disponibles. Artistes... ¡a la pista!

Un inici amb magnificència

La festa comença avui amb l’animació, tot el dia, a càrrec de JAM, el projecte en solitari de Jaume Jové i Martí, especialista en teatre de carrer i pallasso amb espectacles com Hats o Le voyage. El primer espectacle serà Mobileddiction (19 h), dansa urbana amb els SDA (Street Dance Area), que critica l’excessiva dependència que tenim dels mòbils per mitjà de diversos estils com el breakdance, popping, locking i hip-hop. Els Irons Skulls (Diego Garrido i Adrián Vega) ofereixen L’últim record (19.30 h) una peça de dansa sobre la separació entre un cos i la seva ànima i Elelei ens presentarà A ciegas (19.45 i dissabte, 20 h), una altra coreografia que ens ofereix la possibilitat d’imaginar un nou univers tancant els ulls.

Ja a la nit, el duo Laos ens mostra La Oveja Negra (20 h), una comèdia acrobàtica circense sobre dos éssers que no acaben d’encaixar al món on els ha tocat viure i decideixen crear el seu propi ramat. Jordi Martí i l’ADMB ens divertiran amb el seu Satisfacshow (21 h), centrat en el teatre gestual, l’humor i la música amb cinc artistes de carrer combinant diversos estils com a clàssica, jazz, pop, rock i funk. Animació per a tots els públics. Tancaran la jornada els Tropikal Rockers (22.15 h), una parella formada per Ivan Jimenez (Blanquet) i Dani Tesouro (Konguito) que volen compartir amb nosaltres la seva passió per la música africana i tropical. El seu fort és la fusió de ritmes amb una base de dancehall, però afegint-hi salsa, funk, afro, cúmbia, reggae, samba, boogaloo, soul o ska. ¿Qui en dona més?

Del ball infantil a Jamaica

El presentador de divendres i dissabte és Mr. Coppini, El Gran Odoroff (a partir de les 18.30 hores). És el nom artístic de Maximiliano Sita, il·lusionista argentí que porta aquesta tradició a les seves venes, ja que es tracta de la tercera generació d’una família circense. Humor, màgia i mentalisme de primera. El ball torna demà amb Escultura vull ser, de Ca La Vidala (19 h), un grup docent amb una gran sensibilitat artística que ens presentarà aquest muntatge interpretat pels seus alumnes, nens i joves que estudien dansa clàssica i contemporània, així com flamenc. La Kimani ens porta Cospress (19.30 h.), teatre físic i d’objectes sense paraules amb dues dones víctimes del culte al cos abordat des d’un to poètic, irònic i surrealista. Lisard & Clementine representen Scotoma (20.30 h), una peça de dansa sobre l’atenció, que ens convida a reflexionar a partir de dues persones que viuen immerses en el seu propi món i es donen l’oportunitat de descobrir altres perspectives i ampliar les seves mirades.

La companyia Du’K’tO oferirà Lume (21.30 h), sobre quatre personatges que es mouen entre el món fantàstic i el terrenal mirant-se al mirall. Per a això utilitzen el circ i el teatre integrant al seu muntatge les acrobàcies i el trapezi per enfrontar-se a aquests dos llocs antagònics. Los Galindos acapararan el protagonisme amb el seu M.D.R. (Mort De Riure), clowns per a adults (22.30 h, també diumenge). Són tres pallassos (Melón, Rossinyol i Mardi), que s’enfronten a una situació inesperada en vista de la qual han de trobar una solució abans de ser condemnats per la justícia. Un espectacle optimista, divertit i amb molt esperit crític. La jornada culminarà amb The Goliards Collective (23.15 h), un projecte sorgit del Taller de Músics amb la sana intenció de passar pel filtre de les músiques jamaicanes diverses peces de jazz i swing, però també dels Beatles, Madonna o Alicia Keys. Una aposta tan arriscada com deliciosa que uneix Harlem amb Kingston. 

La gran gala de dissabte

Arribem a dissabte, on ens faltarà temps per intentar veure-ho tot. A les 17 hores s’obre la sessió amb Ska Circus, una experiència molt original per descobrir les tècniques circenses com el malabarisme en les seves diferents formes (pilotes, anelles, diàbolos o plats xinesos), el funambulisme, jocs psicomotrius o d’equilibri. I tot això seguint el ritme de la música que punxa DJ Kongo, amb ska, reggae, soul o rocksteady. Ens faran sentir uns veritables artistes de la pista. El circ i la música també són els principals ingredients de Bandacetamol (18.30 h), un grup amb propietats curatives. És una banda de multinstrumentistes que fan música a la carta per a tota mena d’esdeveniments i acompanyaran els artistes de la tarda: el malabarista Alvarito, la trapezista Sophia i l’equilibrisme sobre cadires de Veronica Cappozoli. La ballarina Júlia Sanz aportarà ID (20 h), una coreografia sobre el complex concepte d’identitat. Pretén que ens fem preguntes sobre com ens construïm o quina empremta deixen els altres sobre nosaltres.

Notícies relacionades

Gran gala conjunta, en aquest cas, quíntuple, a les 20.30 hores en què repeteix Cappozoli, ara amb una performance sobre l’equilibri entre el cos i l’esperit, les acrobàcies de Las Sistars, que ens portaran a un viatge poètic i absurd sobre el temps mort utilitzant només dues cadires i un xiclet, i Elías Aguirre, amb el seu Flowerheads, dansa contemporània a partir de l’enigmàtica obra del pintor el Bosch amb música onírica i electrònica d’Ed is Dead. L’activista cultural, pallasso i malabarista German Coppini aportarà les seves noves creacions compostes per tècniques pròpies molt innovadores mentre que els Rolling Vibes Collective ens conviden a una esbojarrada festa interactiva amb guitarra, baix, trompeta, saxo tenor i percussió. Per si encara no ens hem animat prou, a les 23.15 hores, final de festa amb Lenin Güiro Loco & The Salsa Punk Orchestra, una insòlita barreja de salsa i punk que passa de The Clash a Ray Barreto. Guitarres distorsionades i ritmes afrocaribenys en un còctel amb clàssics del punk internacional i nacional. ¡Déu n’hi do!

Una original instal·lació artística

Paral·lelament, durant els tres dies, Jordi Rocosa presentarà la seva instal·lació artística Cachi baches, a partir de la seva exposició retrospectiva Sevilla 13, La Postindustrial, zona creativa i en què aquest artista polifacètic ens introdueix en la postmodernitat i els moviments sorgits en l’art en els últims anys. Ens parla d’un món que ja no existeix i d’uns espais abandonats que poden ser recuperats per la imaginació i la creativitat de l’artista. Un festival que demostra que l’Hospitalet també estima l’art i pretén contagiar-nos la seva passió. Deixem-nos portar.

Per amor a l’Hart

¿On?  parc de la Remunta de l’Hospitalet de Llobregat

¿Quan?  des d’avui i fins dissabte.

Preu:  entrada lliure. Recomanem anar-hi amb temps, ja que no hi ha reserva prèvia.

Més informació:  Per amor a l’Hart.