On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Les millors propostes de la Setmana de la Ciència

Ofereix més de 250 activitats virtuals i presencials per a tots els públics fins al dia 29

202010272 p1070155

202010272 p1070155

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La ciència ha demostrat, aquest any més que mai, la importància que té en les nostres vides. I per això una de les millors propostes d’aquests dies és apuntar-se a algunes de les ¡més de 250 activitats! que ofereix la Setmana de la Ciència, que celebra fins al dia 29 de novembre organitzada per la FCRI (Federació Catalana per a la Recerca i la Innovació). N’hi ha de tot tipus: professionals, divulgatives, lúdiques i infantils. Conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres d’investigació i museus, cursos, tallers i exposicions, però també jocs didàctics i altres iniciatives originals. Aquesta edició a causa de les circumstàncies actuals s’ha hagut de reconvertir acceleradament per adaptar-se a una versió, en gran part, online. Aquestes són algunes de les opcions més atractives.

 

 

MUSEU DE LES AIGÜES (FUNDACIÓ AGBAR)

La gran novetat del Museu de les Aigües és el debut d’Origen, rescatem l’aigua, una aventura gràfica en forma de còmic interactiu amb sons. La nostra missió consistirà a ajudar dos joves a recuperar la memòria de l’aigua. Per a això haurem de resoldre endevinalles, escollir el camí adequat (com en els llibres interactius d’Elige tu propia aventura), respondre adequadament unes preguntes o ordenar unes fotos. Resulta adequat per a nens ja una mica crescuts. Una altra opció és visionar cinc vídeos elaborats pel popular Dani Jiménez disponibles a Youtube sobre experiments relacionats amb la ciència de l’aigua. Aqualogia és un joc amb aplicacions interactives pensat per a les escoles on un equip de nens intenta descobrir el vincle entre el canvi climàtic i l’aigua i la seva relació amb el cicle natural i el cicle urbà. Per últim H2O! Gestiona l’aigua de tota la ciutat ens pot portar tota una tarda i està destinat a adults i educació secundària. En aquest joc haurem de crear les infraestructures tècniques perquè un poble creixi fins a convertir-se en una ciutat fent front als reptes tècnics i mediambientals que sorgiran.

 

 

ICMAB-CSIC

L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ofereix una lectura teatralitzada escrita i interpretada pel personal del centre, Madame Châtelet i les seves seguidors a Instagram. També, la científica Émilie du Châtelet rep les seves col·legues femenines, sovint eclipsades pels homes, com Hipàtia d’Alexandria, Rosalyn Franklin o Vera Rubin. També ofereixen l’exposició virtual Expo Miner amb xerrades i tallers en el seu canal de Youtube, així com els vídeos Minermat 2020: Detectius de cristalls i de sorra, dos tallers per descobrir l’espectacular món dels minerals i la cristal·lografia (fins al dia 29) i l’escape room  virtual Matheroes: The Box protagonitzat per cinc superherois animats. La seva intenció és, per mitjà d’aquest joc, promoure la cultura científica entre els joves.

 

 

JARDÍ BOTÀNIC I CIÈNCIES NATURALS

El dia 29, el Jardí Botànic celebra una jornada de portes obertes en la qual podrem visitar gratuïtament les seves instal·lacions i conèixer les plantes més característiques dels principals paisatges vegetals mediterranis. Aquesta mateixa tarda (de les 18.30 a a les 19.45 hores) hi haurà una tertúlia sobre la investigació, educació i conservació dels grans simis a càrrec de Maria Teresa Abelló, primatòloga i conservadora de primats al Zoo de Barcelona. També organitzen el joc A la merla del Jardí li roda el cap! Consisteix a descobrir quina de les vuit plantes que ha picotejat li ha provocat un gran malestar. Per a això haurem de fer el mateix recorregut que l’ocell i, de passada, descobrirem el Botànic d’una manera més divertida. Per la seva banda, el Museu de Ciències Naturals ofereix el joc Bongo, Llibertat! com a complement a la seva exposició temporal Micos. Una història de primats! La nostra missió consistirà a rescatar un mico que ha sigut capturat per uns caçadors furtius que l’han separat de la seva família. Està tancat en una gàbia i haurem de superar diverses proves per descobrir la combinació i alliberar-lo.

El diumenge 29 hi ha jornada de portes obertes al Jardí Botànic.

JORNADES DE PORTES OBERTES

Notícies relacionades

Molts dels museus que hi participen celebren jornades de portes obertes. Per exemple, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (dia 22) ens convida a fer un recorregut pel seu patrimoni industrial d’una manera amena combinant una col·lecció excepcional d’objectes i uns espais expositius. Aquell mateix dia ens podem acostar també al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, on es troba l’exposició permanent interactiva ¡Avui investigues tu! que ens permet convertir-nos en paleontòlegs i la mostra El Triceratops torna a Sabadell, així com veure el seu laboratori de restauració de fòssils i disfrutar d’audiovisuals que recreen els paisatges fa 66 milions d’anys. Cosmocaixa també permet que la visitem gratuïtament fins al dia 26. Allà podem visitar la sala Univers, els espais del Bosc Inundat, el Mur Geològic i la Base Antàrtica, així com l’exposició Print3D.

A CosmoCaixa podem veure l’exposició ‘Print3D’.

ALTRES ACTES INTERESSANTS

També destaquem la visita virtual a la planta pilot Melissa (avui dijous a la tarda) on es desenvolupen tecnologies que permetran missions espacials de llarga durada, el taller educatiu Fes ciència amb xocolata, organitzat pel Museu de la Xocolata (dia 22), per vincular els coneixements educatius de l’àmbit científic amb aquesta saborosa menja o el concurs Els Monòlegs del Club de la Ciència (dia 27), amb monòlegs de 3 minuts sobre temes científics i tecnològics. Però encara hi ha moltes més activitats, així que el millor és passar per la seva pàgina web i descobrir-les ja que segur que en trobarem una a la nostra mida i ens adonarem que la Ciència, a més d’útil, també pot ser divertida.

‘25 Setmana de la Ciència’

Lloc:  diversos espais.

Dies:  fins al diumenge 29.

Preu  gratuït

Més informació: