On Catalunya

ART

August Sander: l'home que va marcar les bases de la fotografia documental

La Virreina dedica una exposició a l'autor que va retratar la societat alemanya de la primera meitat del segle XX. És la panoràmica més gran de la seva obra a Espanya

zentauroepp47795437 arte190425133146

zentauroepp47795437 arte190425133146 / August Sander

1
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

La història de la fotografia documental no s’entén sense August Sander. El fotògraf alemany va concebre el seu treball amb una metodologia i un estil –imparcialitat, distanciament, absència de sentimentalisme– que va marcar el camí dels fotògrafs que el van succeir. La seva obra més representativa és el magne projecte ‘Gent del segle XX’, en el qual va treballar durant gairebé 60 anys. Una selecció de 187 d’aquestes imatges s’exhibeixen a La Virreina, en la que es considera la panoràmica més gran de l’obra de Sander a Espanya.

Fotografies de ‘Gent del segle XX’

La Virreina (Rambla, 99)Horari: De dimarts a diumenge i festius, d’11 a 20 horesEntrada gratuïta

El fotògraf va retratar centenars de persones, a l’estudi o al seu ambient (casa seva o el lloc de treball, a l’aire lliure...), i els va classificar segons la seva professió o classe social en un vast arxiu que reflecteix amb precisió com era la societat alemanya de la seva època. L’exposició ‘Fotografies de Gent del segle XX’ reprodueix la mateixa ordenació temàtica que va idear Sander. Hi ha camperols, artistes, advocats, parelles que s’han casat, famílies... i a cada retrat s’intueix la vida de cadascú. La majoria de les fotos es van fer abans de la segona guerra mundial o en ple conflicte. Els militars nazis, doncs, també hi són. Sander, que tenia un fill, Erich, que era activista polític i que va ser empresonat pels nazis i va morir a la presó, no va renunciar a retratar els militars del Tercer Reich. Al cap i a la fi, ells també eren gent del segle XX. 

‘Secretària de ràdio Alemanya occidental de Colònia’

Exemple de la dona moderna (1931).


‘Intel·lectuals proletaris’

Else Schuler, Tristan Rémy, Franz Wilhelm Seiwert i Gerd Arntz (1925).


‘Boxejadors’

Notícies relacionades

Una de les poques imatges de la mostra en les quals s’hi veu gent somrient (1929).


‘Pintor’

Anton Räderscheidt, artista adscrit al moviment Nova Objectivitat (1926).

Temes:

Art