TERCER VOLUM

Un duo galàctic a prova de meteorits editorials

El 2006, Mercè Masnou i Joan Llongueras van començar la tetralogia 'Kadingir', que va arrencar amb molta força i va acabar encallant en un calaix. Deu anys després, la reprenen amb saba nova

2
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Fa just una dècada va arribar a les llibreries la història d’una nena que semblava normal però no ho era. La Ish­tar, que és com es deia, tenia un germà a qui li agradava burxar, una gata a qui feien males passades, uns pares que la deixaven molt al seu aire i una sornegueria impròpia de la seva edat. També tenia una àvia, la Nirgal, que trencava estereotips: arqueòloga, anava d’excavació en excavació fent troballes que li donaven fama mundial. Però les troballes haurien quedat en res si s’hagués sabut la veritat: la Nirgal era en realitat la reina dels zitis, una de les sis races de Ki, un planeta existent en una dimensió paral·lela a la Terra, amb la qual es connectava a través de la tecnologia Kadingir, que permetia viatjar d’un planeta a un altre. Segrestada la Nirgal pel seu arxienemic, el futur de Ki era a les mans d’aquella nena que, ja ho dèiem, de normal en tenia poc.

BONES VENDES

l disseny d’aquest món paral·lel i els seus habitants, el carisma de la Ishtar i, sobretot, la combinació d’emoció i humor en les aventures van calar en els xavals. Roca Editorial va vendre més de 10.000 llibres (8.000 en castellà i 2.000 en català) d’'El ceptre de  Zink / El cetro de Zink

', el títol del llibre que obria el que havia de ser la tetralogia 'Kadingir'. Aquests números i l’entusiasme de l’acollida van portar a pensar que el segon llibre de la saga ('El senyor de Zapp' / 'El señor de Zapp') es vendria sol. Però no: les xifres van caure en picat i l’editorial va perdre l’interès. Projecte al calaix.

Però no per a tothom: Mercè Masnou, creadora d’aquest univers amb Joan Llongueras, no estava disposada a acceptar que les aventures de la Ishtar morissin aquí, així que, després d’una parada fins que va recuperar els drets dels dos primers llibres, es va posar mans a l’obra per acabar el tercer volum de la saga. «En tot aquest temps no hem deixat de rebre correus demanant-nos que continuéssim la història», explica. Aquesta continuació és 'El cas Shapla' / 'El caso Shapla', que també firma Helena Sales, la filla de la Mercè, que tenia 13 anys quan va sortir el primer llibre i que escriu des que va ser capaç d’agafar el boli.

DE 9 A 99 ANYS

Notícies relacionades

Aquells primers fans de la Ishtar deuen tenir ara uns vint anys com ella, i espera tornar-los a seduir. «Kadingir és adequat per a lectors de 9 a 99 anys, perquè té diversos nivells de lectura. Ens agradaria molt que els que van disfrutar amb els nostres llibres fa 10 anys sabessin que la història continua, i, al mateix temps, reclutar una nova generació de lectors». Aquesta vegada no hi haurà parada: escarmentades de la seva experiència editorial, han apostat per autoeditar-se a Amazon. «Hem aprofitat per polir els dos primers llibres. Ara es poden comprar tots tres en aquesta plataforma, en format digital o en paper, i a diverses llibreries:  Gigamesh Chronos, a Barcelona;  Low Cost, a Figueres; Llibreria 22, a Girona, i L’Ona, a Sant Pol de Mar».

¿La tetralogia es tancarà? «Esperem completar-la a finals del 2017. ¡Però la cosa no s’acabarà aquí! Ja tenim preparada una preqüela. Amb la saga de Kadingir hem ­creat un univers sencer que anirem explorant i expandint mentre ens quedin ganes de fer-ho», diu l’Helena. I als lectors, de llegir-ho.