PASSIÓ CANINA

El millor amic del gos

Alejandro Palomas, recent Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, torna a endinsar-se en l'amor entre homes i gossos a 'Las dos orillas', un 'spin-off' il·lustrat de la seva novel·la 'Un gos'

2
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

En l'aniversari de Fer hi ha cinc convidats: la seva mare, Amalia; la seva germana mitjana, Emma; la gran, Silvia; el nòvio de Silvia, John, i el mateix Fer. No obstant, hi ha sis cadires: la sisena és la Cadira de les Absències. Cadascun d'ells sap a qui vol tenir assegut els dies assenyalats en aquesta butaca especial, persones que se'n van anar abans d'hora i que van obrir un forat abissal en el moment de la partida que el temps ha anat omplint, de grava primer, de terra fèrtil després, fins a aconseguir que es poblés de flors que avui, sense sortir de la ment i el cor d'aquests improvisats jardiners, perfumen amb feliç nostàlgia la taula que rebrà el pastís d'aniversari de Fer.

Amb aquesta imatge, tan potent en la seva quotidianitat (com ho són les novel·les d'Alejandro Palomas), l'escriptor barceloní ens arrossega al seu món en la seva última proposta: 'Las dos orillas', "un conte -com diu el llibre en portada- a partir de la novel·la 'Un gos". Definició precisa, sí, però massa asèptica per al que és en realitat: un regal per als que senten que, transformats per les seves històries, han passat a formar part de la família literària de l'escriptor, aquella en què hi ha Fer, i Amalia, i Silvia, i Emma, però també els milers de persones que s'han emocionat amb ells. I sobretot, animalistes o no, amb aquell R l'accident del qual va tenir en suspens el lector a la novel·la 'Un gos', aquí ja obertament anomenat Rulfo, com el que belluga la cua quan Palomas arriba a casa.

És un regal retrobar-se amb tots aquests personatges ja coneguts i poder omplir amb els colors de la paleta de l'il·lustrador Fernando Vicente les figures traçades amb tant detall per l'escriptor. I comprovar que Amalia desprèn reflexos platejats, que els ulls de R (Rulfo) centellegen en un negre que atresora tots els colors de l'espectre, que el gris del llom de Max té un efecte tan tranquil·litzador.

UNA TRILOGIA AMB PREMI

Encara que, per a regal, el que es va emportar Palomas al novembre, quan la seva novel·la 'Un fill' (apareguda en català i castellà, el març del 2015, a La Galera-Bridge) li va donar el el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil. La història del Guille, un nen introvertit a qui li bull el món a dins i que vol recompondre la seva família, té el millor de Palomas i de la literatura crossover: una prosa delicada però segura i moltes capes de lectura, que fa que en puguin disfrutar tant els nens com els seus pares, per a qui és, de fet, lectura obligada.

És una obra "polifònica, profunda i emotiva que tracta amb originalitat temes actuals", va destacar el jurat del Premio Nacional. Ja se n'havien adonat un bon nombre de lectors a 'Una mare' (2014) -una novel·la que va suposar un salt en una carrera que havia començat amb 'El tiempo del corazón' (Siruela, 2002) i que l'havia deixat a les portes dels premis amb, entre altres, 'El alma del mundo' (finalista del premi Primavera 2011)- i el van confirmar, estrenat el 2016, amb 'Un gos', la que tanca la trilogia

Notícies relacionades

.

El tancament, no el colofó, perquè Palomas el reservava per a aquesta joia il·lustrada que ens mostra, de nou, quant es pot estimar un gos. Colofó a un gran any.

Temes:

Escriptors