On Catalunya

moda centennista

Tendència de TikTok: ruta per la Barcelona més autèntica

Un bar de tota la vida decorat al gust de Jesulín de Ubrique, però amb parroquians més joves que l’euro. És l’última tendència ‘tiktokera’: buscar llocs autèntics a prova de gentrificació.

Tendència de TikTok: ruta per la Barcelona més autèntica
4
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¡Hora del BeReal!», crida una veu en un freqüentadíssim Bar Del Toro (Sant Vicenç, 13). Una desena de centennistes treuen el mòbil amb més rapidesa que els paparazzis albirant Vasile sortint de Mediaset. «Res més real que això», diu l’Ane, de 21 anys, posant amb els dits en senyal de victòria davant un dels caps de toro que pengen de la paret mentre puja una foto a l’aplicació de moda

És el pa de cada dia al local: un decorat al gust de Jesulín de Ubrique, però amb una clientela més jove que l’euro. I no és l’únic atrapat en aquest anacronisme. A uns quants carrers hi ha El Pollo (Tigre, 31), bar de tamborets alts amb barra llarga on es poden descansar els colzes que té uns parroquians que, en comptes de ser jubilats prenent un cigaló, acaben de començar la universitat i fan ‘tiktoks’

«Vaig descobrir aquest bar pel tuit de Rosalía dient que la millor truita de patates és la d’El Pollo», explica la Clàudia, de 25 anys. Des d’aleshores, no ha deixat de venir. «És superautèntic», assegura. El mateix senten els centennistes que descobreixen El Xampanyet (Montcada, 22), bar del Born amb tapes exposades en aparador de vidre i unes parets que criden ‘horror vacui’, i que, malgrat aquesta estètica tradicional, s’ha convertit en una estrella de TikTok, amb desenes de vídeos en què el lloen. 

Precisament, aquest esperit atrapat en el temps és l’atractiu que la Generació Z i mil·lennista troben en aquests bars. «Jo no vull ni ‘brunch’, ni ‘latte’, ni ‘afterworks’, jo vull anar amb les meves amigues al bar a jugar a la brisca», deia una tuitaire, que resumia així aquesta tendència que busca locals de tota la vida que, en els temps de la gentrificació, els permetin experimentar una època que desconeixen, en la qual les experiències eren genuïnes i no estaven dissenyades per atraure masses de turistes, amb l’Instagram a la mà. 

@m.xrei Best!!!! Tapas spot in Barcelona. They have their own Cava and everything is super fresh. Make sure you get there on time ‘cause it’s always super busy but definitely worth it #barcelona #girlstrip #hotspot #tapas #fyp #fy ♬ original sound - ♡

Ja ho deia el periodista Tom C. Avendaño: ara es porta tornar a l’àmbit rural, a la vida del poble, i l’èxit d’‘Alcarràs’ o ‘As Bestas’ ho corroboren. És un dels motius pels quals l’Andrea, de 28 anys, fa amb freqüència aquesta ruta ravalera que passa per El Toro, El Pollo i Bodga Berlanga (Joaquín Costa, 39), entre d’altres. «Em recorda a quan vaig al poble amb les amigues», afegeix, farta dels «bars pretensiosos que abunden a Barcelona», com ella els defineix.

Bingos plens de joves 

I no són només bars. En aquesta tendència de locals ancorats en el temps també entra el bingo. «Em sento com abans de Zapatero, de la llei antitabac», fa broma l’Andrea, que tenia 12 anys quan va entrar en vigor, mentre encén un cigarret a la sala per a fumadors del Bingo Billars (Gran Via, 724), que, al costat del Bingo Augusta (Via Augusta, 6-8, Badalona), és dels més freqüentats pels joves, promet. ¿L’èxit? Oberts fins a la matinada, menjar i alcohol tota la nit, i entreteniment assegurat. «És com la fira del poble», afegeix. Això sí, aquí toca estar en silenci, o això li indiquen amb constants «sh» que els veïns de taula van deixant anar a mesura que el seu nivell d’alcohol en sang augmenta. 

@marinagilm Hotel Mil Estrelles #bubbles #antares #lente #srk #vibes #edit #asmr #love #t #asmr #queen #hol #holiday #hollyh ♬ Surrender - Natalie Taylor

Notícies relacionades

Últims plans en auge que s’emmarquen en la tendència de buscar l’autenticitat: l’ornitologia i l’astronomia. La primera, com ho advertia ‘Cada capa de l’atmosfera’, el pòdcast de la cantant Maria Arnal, l’investigador José Luis de Vicente i el CCCB, és perquè amb la pèrdua d’ecosistemes també es perden sons. Hi ha generacions senceres que no han sentit cantar ocells a la natura i, per això, sortides com les que organitza l’Institut Català d’Ornitologia estan en auge. 

També l’astronomia, i el perquè és obvi: viure a Barcelona és fer-ho sota un cel taronja, i molts joves no han pogut disfrutar d’una nit estrellada digna de Van Gogh. Per remeiar-ho, neixen els hotels bombolla, com Mil Estrelles (Girona) o el Nomading Camp Andorra (Lleida), que ofereixen unes cúpules transparents des de les quals es pot observar un cel net que fins i tot Greta Thunberg aprovaria.