On Catalunya

al confinament, bona cara

Videotrucades: 'apps' per veure's a distància

Pots sortir de la reclusió real reunint-te de manera virtual amb amics i familiars gràcies a diverses aplicacions

zentauroepp52829444 house party ok200317210827

zentauroepp52829444 house party ok200317210827

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Probablement, un confinament com el que estem patint aquests dies hauria sigut molt més insuportable fa només 20 anys. Sense internet ni xarxes socials per comunicar-se amb els altres, el telèfon s’hauria convertit en la nostra única finestra al món. Gràcies a les noves tecnologies, en ple segle XXI les finestres són tantes que les parets semblen transparents.

Les videotrucades permeten mantenir el contacte visual –tot i que virtual– però lliure de coronavirus, amb amics i familiars. Un respir, un alleujament, un consol. ¿Un aniversari? ¿Simplement ganes de fer una tertúlia de bar o una sobretaula de restaurant? Benvinguts al grup. Ens veurem, xerrarem.

Amb Houseparty pots jugar

Una de les ‘apps’ que ho estant petant en aquests moments és Houseparty. Disponible per a iOS, Android, macOS i Chrome, porta anys a Google Play Store i a l’App Store d’Apple, però l’aïllament i l’avorriment que està provocant el coronavirus ha fet que les seves descàrregues s’hagin disparat fins a assolir els primers llocs. A més de permetre xatejar entre els usuaris, Houseparty permet videotrucades amb fins a vuit participants que, atenció, poden jugar al Trivial, al Pictionary, al Quién es quién...

Houseparty, propietat de l’empresa de videojocs i ‘software’ Epic Games, és la més ‘divertida’ perquè permet jugar a més de xerrar amb la teva gent, però també hi ha altres ‘apps’ i programes que permeten videotrucades, com la clàssica clàssica Skype, que permet que hi hagi fins a 10 persones en el mateix videoxat (25 si és només d’àudio, un autèntic galliner) i té detalls que la fan molt completa, com la possibilitat d’utilitzar-se en mòbil, ordinador i web, compartir la pantalla, fer traduccions en temps real en diversos idiomes, difuminar el fons de la imatge...

Una de les ‘apps’ més utilitzades a l’hora de videotrucar-se és WhatsApp. Qui no la tingui al mòbil que aixequi la mà. Fins a quatre persones poden establir una connexió que, això sí, només es pot fer via mòbil. I qui tingui un Iphone tindrà Facetime, l’aplicació de trucades de veu i videotrucades que Apple instal·la a tots els seus telèfons, tauletes i ordinadors. Si tens 32 amics o familiars amb dispositius de la poma podràs connectar-te amb ells a través d’aquest canal.

Una altra ‘app’ que tothom té és Instagram. Tot i que sigui per veure fotos i ‘stories’, també pots videotrucar. Hi caben quatre persones alhora a la mateixa trobada, que s’activa a l’apartat Direct (s’ha de clicar l’avionet de paper, a dalt a la dreta de la pantalla, i després la icona de càmera de vídeo). Només és possible a través de mòbil si has creat abans el grup amb els membres amb els quals parlaràs.

Instagram li va copiar la idea de les ‘stories’ a Snapchat, que segueix triomfant gràcies amb els seus filtres divertits, tot i que no s’ha d’oblidar que les videotrucades formen part del seu catàleg de funcions, en aquest cas aptes per a 15 persones, que poden utilitzar els seus filtres.

Facebook ofereix Messenger per a videotrucades en què poden participar fins a 50 participants, tot i que només sis s poden veure, mentre que les altres 44 es comuniquen per veu. El consol és que pots fer una videotrucada a través del mòbil o de l’ordinador.

Fins a 100 persones alhora a Zoom

Amb Discord, també gratuïta i apta per a mòbils i ordinadors, gairebé podries muntar una conferència virtual de presidents no autonòmics, sinó provincials –si n’hi hagués–, perquè la seva capacitat màxima per a videotrucades grupals és de 50 participants. Però per a quantitat d’intervinents, la de Zoom, ‘app’ per a Android i iOS, que està preparada per acollir ¡fins a 100 persones! en una mateixa videotrucada (això sí, només els primers 40 minuts són gratuïts) compartint la pantalla o gravant trucades, entre d’altres avantatges.

Notícies relacionades

Gruveo no és una aplicació. Tampoc necessita que et registris. Simplement, entres a la seva web, escrius el teu nom i truques a qui vulguis, que també han d’entrar en aquesta url. S’hi poden ‘reunir’ fins a 12 persones. La trobada es pot gravar, la pantalla es pot compartir i el mòbil i l’ordinador són compatibles.

Google té Hangouts i Google Duo

Hangouts, que és accessible a qui tingui un compte de Google (és a dir, gairebé tothom) perquè pertany al gegant tecnològic, permet videoconnectar 10 persones alhora (25 en la versió per a empreses) i té fama per la seva alta qualitat de so i imatge. Google també té Google Duo (un màxim de 8 persones), disponible per a Android, iOS, iPadOS, i una versió web per a ordinadors.