491 morts

Espanya supera els 11.000 encomanats però la xifra amb els casos lleus pot ser que es quadrupliqui

La Comunitat de Madrid comunica que 20.270 persones estan en aïllament domiciliari per sospita o infecció, en comparació amb els 4.871 confirmats en aquesta regió

El Govern reconeix que fins d'aquí a dos o tres dies no tindrà capacitat per realitzar les proves diagnòstiques que recomana l'OMS als sospitosos

ultimos-datos-sanidad / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els epidemiòlegs han advertit des que es va agreujar la crisi provocada pel coronavirus  que el nombre de contagiats  detectats és només la punta de l’iceberg del total d’afectats, i aquest dimarts les administracions han donat proves que aquesta interpretació és real, i fins a quin punt. Així, segons les dades comunicades pel Ministeri de Sanitat a les 12.00 hores, la xifra d’encomanats ascendeix a 11.178, gairebé 2.000 més que fa 24 hores. 4.871 es troben a la Comunitat de Madrid, la regió amb més casos. El Govern d’aquesta autonomia va informar poc després que un total de 20.270 persones amb sospita d’infecció o confirmats està en aïllament domiciliari i seguiment telefònic. Això suposa quatre vegades més de la xifra de confirmats oficialment per Sanitat.

El desquadrament té a veure que el dia 15 de març es van canviar les indicacions per a la realització de la prova diagnòstica, en vista de l’evidència que algunes autonomies, com Madrid i Catalunya, no podien atendre totes les demandes. Des d’aleshores només es realitzen les proves a persones que compleixin criteris d’ingrés hospitalari o als sanitaris, personal vulnerable o que treballi en els serveis essencials, independentment de la gravetat. El problema és que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va demanar dilluns que es realitzin les proves a totes les persones amb símptomes per identificar com més aviat millor els encomanats i tenir així dades més fiables sobre l’extensió de l’epidèmia.

Espanya comparteix aquesta recomanació, i per això ha donat diverses ordres, des que es va decretar l’estat d’alarma, per realitzar provisió del material necessari i del personal, amb la vista posada a començar a fer les proves, també als casos més lleus, «en dos o tres dies», segons ha explicat el director del centre d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, després de la reunió del Comitè de Gestió presidida per Pedro Sánchez.

El portaveu també va donar compte que la xifra de morts ascendeix a 491 persones, 182 més que el dia anterior, 563 són a l’UCI  i 1.028 han sigut donats d’alta. El percentatge de morts, el 4%, ha crescut un punt en les últimes 24 hores i la xifra d’hospitalitzats, nou punts (el 46%), fet que té a veure amb l’envelliment de la població espanyola i que la malaltia s’està acarnissant amb els més grans, però també amb l’infradiagnòstic. De fet, l’OMS calcula que el nou coronavirus només exigeix l’ingrés d’entorn del 20% dels pacients, que és el que va passar a la Xina, però aquí com que els lleus i asimptomàtics no estan localitzats, augmenta el percentatge que reflecteix les persones que requereixen intervenció sanitària a la xarxa secundària.

I a Madrid, que junt amb Catalunya concentra el 56% dels casos, la situació és molt pitjor, ja que el 76% dels pacients estan ingressats, un 7% a l’UCI, i la letalitat ascendeix el 7%, sense tenir en compte la xifra dels malalts en seguiment telefònic.

‘Coronavirus avui’

Simón ha pronosticat, a més, que l’increment  de casos continuarà «com a mínim deu o onze dies»– i més si s’hi inclouen els lleus–, així que ha demanat a la població que no es relaxi i continuï amb el compliment estricte de la restricció de moviments. Al seu torn, Pedro Sánchez, després del Consell de Ministres, ha avisat que «encara queden dies» per arribar al pic de casos.

Notícies relacionades

A més, l’OMS va avisar dilluns que les persones curades poden continuar encomanant durant 14 dies. A Espanya, segons ha explicat el director del centre d’alertes i emergències, a les persones donades d’alta als hospitals perquè ha baixat la seva simptomatologia se’ls demana que estiguin en quarantena a casa seva 14 dies, tret que tinguin una prova negativa, llavors sí que poden tornar a la vida normal, malgrat l’advertència de l’organisme internacional.

I respecte a l’estudi publicat a ‘Science’ que conclou que infectats no detectats van accelerar l’extensió del coronavirus a la Xina, Simón ha reconegut que és «molt probable» que això passés a Wuhan, ciutat on es va originar el primer focus, però que també és «molt possible» que hagi passat en «alguna zona d’Espanya» a l’inici de l’actual crisi.