On Catalunya

el museu imaginari

La Via Laietana, essència de Barcelona

La prolífica vinyetista i dibuixant Flavia Álvarez, més coneguda com a Flavita Banana, reivindica la transitada i caòtica avinguda. «No es valora prou», afirma

flavita

flavita / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

"Hauria pogut escollir un lloc bonic, com la terrassa del Museu Frederic Marès, però, pensant-ho molt, no hauria sigut real. Tot i que sigui preciós com molts altres llocs, només hi he anat un parell de vegades en la vida i no representa el meu dia a dia. Soc i em sento molt barcelonina, m’encanta ser-ho, i no viuria en cap altre lloc al món. Però –¡em mataran!–, si hi ha un lloc que m’agrada particularmentés la Via Laietana.Representa perfectament l’essència d’aquesta ciutat", explica Flavia Álvarez (31 anys), més coneguda pels seus lectors i 'followers' com a Flavita Banana (@flavitabanana).

La prolífica il·lustradora i dibuixant, una mirada de referència en l’actualitat, demostra amb la seva elecció la mateixa capacitat analítica, àcida i veraç de les seves vinyetes, capaces de donar una volta de rosca a les relacions humanes més absurdes i còmiques. De fet, mentre continua publicant en diferents capçaleres nacionals, l’editorial ¡Caramba! traurà ben aviat un nou recopilatori amb les seves millors peces.

UN ROTLLO MOLT GOTHAM CITY

“La Via Laietana és un caos, un tremend enrenou on convergeixen locals i turistes que van movent-se com poden amb cara d’ensurt”. En definitiva, un lloc ple de vida, 100% autèntic i que no menteix. Té un rotllo moltGotham City: grisa, dura, però també bonica, barreja d’amplitud, construccions descomunals, algunes de senyorials i altres de fredes i buides. Es veuen parts de la muralla romana i el meravellós edifici de Correus, on solc anar per enviar treballs”. 

D’aquest "tall criminal que li van fer a la ciutat" destaca, a més, la seva utilitat com a via d’accés tant a la part alta com cap al mar. “Permet arribar i deixar el centre amb cotxe fàcilment. Això és mobilitat, i té molta importància per mesurar la qualitat d’una ciutat. Sobretot per als que viuen al centre històric, com jo. Segons la meva opinió hauria de continuar així i, per això, no estic a favor que es converteixi en lloc de vianants com pretén l’actual ajuntament. Per tota la resta, soc 100% d’Ada Colau", explica sense embuts aquesta artista de riure franc i contagiós a qui sembla divertir-la pensar que està defensant un lloc que molts consideren indefensable. 

“PURA ADRENALINA”

Notícies relacionades

"Noes valora prou el que la Via Laietana representa per a Barcelona. Aquest carrer arriba al mar, sempre que aconsegueixis superar tots els obstacles que et trobes pel camí com les furgonetes al mig dels carrils o els repartidors amb els seus carregaments a la vorera. Però... ¡això és Barcelona! Una ciutat portuària i mercantil. Així que ens hi hem d’adaptar. A més, creuar-la amb cotxe o en bici ¡és pura emoció i adrenalina!", diu, fent broma.

Davant d’aquesta declaració d’amor a un dels carrers més freqüentats de Barcelona, només queda preguntar si hi ha una cosa que no li agradi: "Per la part alta acaba a Urquinaona, una plaça que considero horrorosa i molt mal organitzada". Alguna cosa dolenta havia de tenir...