On Catalunya

ciutat on

'Knitting': fes el que et doni la llana

Desafia la teva àvia a un duel d'agulles. Després d'aprendre per Lalanalu o Carrousel Craft venceràs qualsevol amant del teixir de tota la vida

zentauroepp45630515 on lana181102172252

zentauroepp45630515 on lana181102172252 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Agulles, cabdell i... ¡acció! Han quedat enrere aquells temps en què cosir era cosa d’àvies, sinònim d’el-teu-regal-de-cada-Nadal-fet-amb-tot-l'amor (sí, el mític jersei de llana) i labors avorrides. Assistim a la transformació del teixir; a lareinvenció de la costura creativa. Joves, majoritàriament dones, amb agulles i bufanda a mitges, teixeixen al metro, a la cafeteria o en ple carrer. Aquí no hi ha terminis d’entrega, es teixeix per amor a l’art i a un mateix perquè tricotar, amb la ment concentrada en una sola activitat i les mans destinades a crear des de zero, reconnecta qualsevol amb les seves arrels.

O això és el que diuen les noies deLalanalu(Alfons XII, 35), Eva RodrígueziKiara Bonini, dues ‘woolhunters’ de manual que responen al crit defes el que et doni la llana. Elles, les primeres a posar-ho en pràctica, van obrir la sevabotiga-taller el 2014, un espai on es poden trobar cabdells, troques i tots els accessoris existents per a la costura.

A més, reuneixen grups d’alumnes amants del ganxet, joves curiosos que aposten pel ‘do it yourself’ i àvies que, literalment, hi van a modernitzar-se. “Ens diuen que als seus nets no els convencen els seus dissenys”. En aquests casos, els aconsellen fer ninotets d’ ‘amigurumi’, tendència japonesa per teixir uns ninotets de ganxet que adoren els més petits. “Treballem amb abonaments per hores. Tu vens amb el teu projecte i t’ajudem a desenvolupar-lo”.

GANXET, PUNT DE MITJA, 'AMIGURUMI'...

Poques tècniques es resisteixena les noies de Lalanalu: ganxet, punt de mitja, amb agulles rectes o circulars, ‘amigurumi’, ‘top down’ i ganxet de tapisseria, entre altres estils. Aquí, per descomptat, l’edat tampoc és un problema.“Tenim des de nenes de 8 anys fins a àvies de 80”, explica Kiara Bonini, que assegura que encara se’ls resisteix un col·lectiu: el delshomes. “Des que vam obrir, puc comptar amb els dits d’una mà els nois que han passat per aquí”.

Però, en aquest món del teixir, no tot són agulles, cabdells, mantes i bufandes. ACarrousel Craft(Verdi, 58), els primers tallers que es queden sense places són els de costura i patronatge. ¿Hi haurà entre els seus alumnes el pròxim Karl Lagerfeld? “En algunes edicions, fins i tot hem comptat ambmajoria d’homes, un fet bastant insòlit”, asseguraRosa González, a qui el fet de cosir li ve de família. Aquesta escola de manualitats va començar fa cinc anys com a merceria, oferint alguns accessoris de producció pròpia i altres de dissenyadors locals.

EL+

T’oblides que existeix la tecnologia i centres tota la teva atenció a crear. Com si haguessis retrocedit en el temps.

Notícies relacionades

“Les ganes d’aprendre de la gent i la seva insistència que organitzéssim classes ens van convèncer per obrir l’escola”. Es tracta d’un taller on imparteixen cursos trimestrals de costura i patronatge cada dia de la setmana, excepte els diumenges. Els divendres a la tarda hi ha curs de punt i ganxet, i alguns caps de setmana organitzen tallers monogràfics dedicats a altres tècniques. ¿Quines són les úniques condicions? Ser creatius i treballar amb les mans

Per als que encara no s’han iniciat en el món dels fils o per als que desitgen perfeccionar la destresa amb les agulles, el cap de setmana del 17 i 18 de novembretindrà lloc la primera fira especialitzada en llanes: Barcelona Knits. ¿Necessites més motius per atrevir-te amb la llana? 

Temes:

Ciutat on