On Catalunya

arrelar

El plàtan de la Font de la Pineda, a Riells

L'excepcional arbre ha sobreviscut a totes les inclemències: una inundació, un gran vendaval i un incendi

ficha-ob-platan-de-la-pineda-riells

ficha-ob-platan-de-la-pineda-riells

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El plataner de la Font de la Pineda és un arbre excepcional en tots els sentits. Ho és per la mida del tronc, amb un perímetre pròxim als cinc metres, xifra que el situa entre els cinc més grans de Catalunya de la seva espècie. I també perquè ha sigut capaç de sobreviure a les pitjors adversitats. L’octubre del 1994, per exemple, una gran avinguda a la riera de Tenes, que discorre al seu costat, el va cobrir d’aigua fins a una altura de metre i mig. I poc abans, com recorda el professor Martí Boada, es va salvar d’un incendi que va afectar els voltants i d’un gran vendaval que va fer caure diversos peus pròxims.

Situat al costat d’una masia històrica reconvertida en restaurant, l’arbre ha crescut encaixonat entre la muntanya i el curs en un ambient humit que ha afavorit el seu gran desenvolupament. L’accés amb cotxe està restringit. 

‘Platanus x hispanica’

Nom comú: Plàtan, plàtan d’ombra Origen: Híbrid europeu sorgit al segle XVII Antiguitat: Desconeguda. Cap a 1900 Lloc: Riells del Fai (Bigues i Riells, Vallès Oriental). Camí de la Madella. Al costat del riu

Temes:

Fer arrels