Alerta per l’epidèmia de tos ferina

La UE avisa del risc que suposa per als nadons i recorda que les vacunes són segures i eficaces- Els més de 60.000 casos detectats l’any passat i els que s’han donat aquest 2024 són 10 vegades més que els del 2021 i el 2022.

Una enfermera administra la vacuna de la tosferina a un bebé.

Una enfermera administra la vacuna de la tosferina a un bebé. / El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Durant l’any passat i fins a l’abril d’aquest 2024 els països de la Unió Europea –a més de Liechtenstein, Noruega i Islàndia– van notificar més de 60.000 casos de tos ferina, 10 vegades més dels detectats el 2022 i 2021. Un augment de casos que ha fet saltar totes les alarmes entre els organismes de salut pública i les institucions europees, que ahir van demanar més vigilància i més vacunació per fer front a una malaltia endèmica, provocada pel bacteri Bordetella pertusis, que provoca epidèmies grans en períodes de cada tres a cinc anys, fins i tot en països amb una alta cobertura de vacunació.

"És una malaltia greu, especialment en els nadons. Disposem de vacunes segures i eficaces que poden prevenir-la. La vacunació és la nostra eina clau per ajudar a salvar vides i evitar que la malaltia es propagui encara més", va recordar en un comunicat la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, que va demanar als governs que hi estiguin atents.

És la mateixa recomanació que fa la directora del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Andrea Ammon. "Les vacunes contra la tos ferina han demostrat ser segures i eficaces. Tenim la responsabilitat, com a pares o com a professionals de la salut pública, de protegir el grup més vulnerable de l’impacte mortal d’aquesta malaltia".

El risc més gran de tenir una malaltia greu a causa d’aquest bacteri que afecta els pulmons i les vies respiratòries, segons el parer d’aquesta experta en salut pública, són els nadons de menys de sis mesos que no estiguin vacunats o que ho estiguin, però només parcialment. "La majoria de les hospitalitzacions i morts relacionades amb la tos ferina es produeixen en aquest grup d’edat vulnerable", adverteix l’ECDC, que anima els responsables de Sanitat dels Vint-i-set a reforçar els programes de vacunació i a subministrar dosis de reforç per mantenir una alta cobertura.

L’ECDC també recorda que la vacuna contra la tos ferina durant el segon i tercer trimestre de l’embaràs és molt eficaç per prevenir malalties i la mort entre els nounats que encara són massa petits per ser vacunats. Un enfocament d’immunització materna que recomanen la majoria dels estats membres, a més del programa de vacunació infantil de rutina. Encara que tots els estats membres la inclouen en el seu calendari de vacunació només és obligatòria en una desena de països, entre els quals figuren França, Itàlia i Polònia.

Disminució de la immunitat

Segons apunta l’anàlisi d’aquest organisme assessor de la UE, els nivells elevats de tos ferina detectats durant els últims mesos poden deure’s a una sèrie de factors, entre els quals estan inclosos els pics epidèmics esperats, les persones que no estan vacunades o bé que no tenen les vacunes actualitzades, la disminució de la immunitat i també la disminució del reforç natural en la població general durant la passada pandèmia de covid-19.

Notícies relacionades

"Si bé els nadons corren el risc més gran de tenir resultats greus i la mort, els adults grans i les persones de qualsevol edat amb problemes de salut subjacents també s’enfronten a un risc més gran de malalties greus i hospitalització", adverteixen.

Els símptomes de la malaltia solen aparèixer entre 7 i 10 dies després d’haver contret la infecció, encara que també poden aparèixer fins a 21 dies després. Inicialment s’assemblen als d’un refredat comú, amb esternuts, febrícula i una tos lleu, però al cap de dues setmanes la tos es torna més intensa, amb episodis de tos que passen habitualment a la nit i poden reaparèixer durant un o dos mesos.