On Catalunya

FER ARRELS

El pi de la Masia d'en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú

El gran exemplar creix al costat d'una riera que li aporta aigua en abundància

El Pi Gros de Vilanova i la Geltrú.

El Pi Gros de Vilanova i la Geltrú. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El Torrent d'en Parellada, que discorre pel nord de Vilanova i la Geltrú, és una riera amb una interessant vegetació dominada per garrofers, figueres, llentiscles i arços blancs, un gran contrast enfront dels més anodins cultius de vinya i oliveres presents a zones limítrofes. L'element botànic més destacat de la riera és, però, un enorme pi pinyer al qual se li calculen més de 250 anys de vida i que creix en el tram més proper a la Masia d'en Cabanyes, residència on va viure el poeta Manuel de Cabanyes, avui reconvertida en Centre d'Interpretació sobre el Romanticisme.

Notícies relacionades

L'aigua que aporta el torrent -en la meva última visita, posterior a unes intenses pluges, el sòl era un autèntic fangar- explica les dimensions que ha assolit l'exemplar tot i créixer en un terreny inclinat i bastant sec. Fa concretament 4,15 metres de volt de canó a l'altura del pit (1.30 m), una mica més que els 3,88 metres que figuren a la web de la Generalitat sobre arbres monumentals de Catalunya, la qual cosa significa que l'insigne pi, malgrat la seva edat, conserva una bona salut i segueix creixent. L'alçada és de 19 metres.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Pinus pinea

NOM EN CATALÁ: pi pinyer, pi pinyoner, pi verNOM EN ESPANYOL: pino piñonero, pino manso ORIGEN: conca mediterrània ANTIGUITAT: Es creu que té uns tres segles (cap a 1700-1750) LLOC: Vilanova i la Geltrú (Garraf). En el camí de la Masia d’en Parellada, al costat de la riera situada a mà esquerra. A 200 metres del Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes

Temes:

Fer arrels