Barcelona, protagonista

Terramar es consolida com a festival ‘boutique’

Joan Ramon Rodríguez va portar a Sitges el 2017 un format d’esdeveniment musical que semblava reservat al circuit de l’Empordà i la Costa Brava. Aquest divendres n’obre la 8a edició amb un concert de The Beach Boys.

Terramar es consolida com a festival ‘boutique’
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El festival boutique, d’estrella pop en la proximitat, copa de cava i vistes de postal: ¿un model que, a Catalunya, només és possible a l’Empordà i la Costa Brava? A Joan Ramon Rodríguez li va semblar que no, i que cert parc centenari de Sitges bé podia donar joc amb una proposta que arribés a mirar de tu a tu a les cites consolidades de més al nord de la costa. I bé, aquí estem: el Festival Terramar obre aquest divendres la seva 8a edició amb el concert d’una banda de llegenda, The Beach Boys.

Aquesta mostra musical va néixer el 2017 (amb quatre concerts) i, després del lapse de la pandèmia, ha crescut fins a programar 12 espectacles, el màxim marcatge pel procés de licitació establert al seu dia per l’Ajuntament, que cedeix així l’espai, el parc de Terramar, a la iniciativa privada. Són 28.000 les entrades que ha posat a la venda, i l’any passat el grau d’ocupació va arribarr al 84%. El pressupost és de gairebé dos milions d’euros, apunta Rodríguez, que es cobreixen "en un 70% amb la venda d’entrades i la resta patrocinis, a més d’una petita ajuda de la Diputació". El codirector, amb Ferran Fanlo, de la promotora Terramar & Events, situa en 9,7 milions l’impacte econòmic del festival a Sitges. Afegeix que el 50% del públic ve de Barcelona i d’altres enclavaments de l’àrea metropolitana, i el 10% de fora de Catalunya. Per al concert de la francesa Zaz (aquest diumenge) s’espera molt públic d’aquesta nacionalitat, que té una gran presència a Sitges.

Trajectòria professional

Joan Ramon Rodríguez no és cap nouvingut en el show business, al qual va accedir per un carril discret, treballant, quan era un jove de poc més de vint anys, a la secció de discos d’El Corte Inglés de la plaça de Catalunya. D’allà va saltar a la indústria de la música gravada: Fonomusic, Ariola, Dro, Max Music, Vale Music... i a dirigir l’Acadèmia d’Artistes d’OT en les tres primeres edicions, i a produir les gires del talent show (fins al 2019), i a involucrar-se en la codirecció del Festival de Cap Roig (2012-2016). Ara respira profund davant la vista de Terramar, "un oasi, l’únic festival de perfil boutique al sud de Barcelona".

Un petit edèn que no viu aliè a les tensions de la trepidant live music, un àmbit al qual "l’entrada dels fons d’inversió ha fet mal, ja que ha causat una inflació en els caixets dels artistes", un factor que, sumat a l’augment dels costos de producció ("quasi un 30%"), complica les coses a les mostres boutique, que es mouen en la franja mitjana. "Els macrofestivals poden pagar el doble o el triple als artistes, que allà, a més, no senten la pressió de vendre entrades", explica Joan Ramon Rodríguez. "Per això avui dia és molt difícil mantenir un festival com el nostre".

Caixets de 100.000 euros

Però, ¿de què estem parlant quan ens referim als caixets? "Nosaltres ens hem mogut, fins a l’any 2022, amb artistes que cobren entre 50.000 i 60.000 euros, però des del 2023 s’han disparat els preus i avui costa molt trobar un artista de nivell mitjà per menys de 100.000 o 120.000. Aquesta és la mitjana actualment. I no podem posar les entrades a 150 o 200 euros", explica Rodríguez. L’entrada mitjana d’aquest any està en 60 euros. L’aforament és el que és i no pot augmentar: 2.100 persones, 2.500 en el format de públic dret a la pista. Llavors, ¿hi ha bombolla i esclatarà? "Hi haurà un break en algun moment. En els grans festivals ja es percep una crisi en els caps de cartell, que prefereixen fer els seus propis concerts".

Notícies relacionades

El festival prioritza els artistes que no actuen a Barcelona (com, en el cas d’aquest any, The Beach Boys, Trueno i Kool & The Gang) i les exclusives a Catalunya (Camilo), o quasi: que Mikel Erentxun (gira de 40è aniversari de Duncan Dhu) es presenti també aquest estiu a Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols, a 140 quilòmetres), i Kool & The Gang a Sons del Món (Roses, a 195) no suposen competència.

A banda del ganxo del cartell, Joan Ramon Rodríguez compta amb dos actius més. "El parc de Terramar, creat el 1919, que va ser el primer projecte de ciutat-jardí a Espanya i té un encant especial. I també la vila de Sitges, amb el contingut cultural que ofereix, la seva gastronomia, les seves platges i la seva oferta hotelera". Tot això configura "l’experiència" del festival, la paraula fetitxe, "amb artistes d’alt nivell que pots veure a trenta metres".

Temes:

Festival Sitges