Guardó

Marc Gascons i Fermí Puig, Premi Nacional de Gastronomia

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia distingeix el xef d’Els Tinars, en la categoria de Cuina d’Autor, i el finat cuiner, en la de Cuina Tradicional.

El jurat va ressaltar l’aportació «inestimable» de Puig als fogons de Catalunya

Marc Gascons i Fermí Puig, Premi Nacional de Gastronomia
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) va distingir amb el Premi Nacional de Gastronomia 2025 Marc Gascons (Els Tinars) i Fermí Puig, aquest últim a títol pòstum. El primer, en la categoria de Cuina d’Autor, i el segon, en la de Cuina Tradicional. Per segon any, els premis es van desdoblar amb la intenció de reflectir les dues ànimes del patrimoni gastronòmic català.

No van ser els únics distingits a la gala que es va celebrar ahir a la nit a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) i en la qual els gairebé 450 convidats van disfrutar del sopar elaborat per Iván Margalef, del restaurant L’Ó, amb una estrella Michelin. El jove xef Moha Quach, del restaurant tarragoní El Terrat, va ser reconegut amb el Premi Revelació; Montse Serra (Miramar, a Llançà, amb dues estrelles Michelin), amb el Premi en Cap de Sala, mentre que Mónica Ramírez va rebre el Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic (per l’article publicat a la revista Cuina titulat La cuina puja al tractor), i l’empresa Josper, fundada el 1969 a Pineda de Mar per Pere Juli i Josep Armangué, es va emportar el Premi Especial de l’Acadèmia.

Marc Gascons, xef del restaurant Els Tinars, a Llagostera. /

Segons Carles Vilarrubí, president de l’ACGN, aquests guardons serveixen per "reconèixer i celebrar un sector, des de la pagesia fins a la indústria alimentària, que vertebra el nostre país, que és pilar fonamental de la nostra economia, una condició de vida per a milers de professionals i un patrimoni col·lectiu que ens defineix". El jurat del premi estava format per Tatxo Benet (president); Xavier Bosch, Ana Godó, Ferran Rodés, Valentí Roqueta, Mònica Terribas, Patrici Tixis i Elena Yepes.

"Cuina elegant i honesta"

El jurat va atorgar el Nacional de Cuina d’Autor a Gascons, xef del restaurant Els Tinars (Llagostera), amb una estrella Michelin des del 2008, "per la seva cuina elegant, senzilla i honesta, arrelada al producte i al territori". Provinent d’una família d’hostaleria de tercera generació, "Gascons ha format el seu estil culinari influït per mestres com Joan Roca i Salvador Brugués". Recorda l’ACGN que "la seva cuina, basada en la tradició catalana i empordanesa, destaca pel gust per la qualitat, el producte de temporada i la defensa del territori" i que "se sosté en quatre valors clau: tradició, producte, senzillesa i elegància". Gascons compta en el seu palmarès amb distincions com la de Millor Cuiner Jove (2006), Millor Cuiner de Girona (2008) i Cuiner Més Jove amb Estrella Michelin (2011).

Notícies relacionades

El guardó in memoriam per a Fermí Puig, que va morir el 2024, es va entregar "en reconeixement a la seva tasca per preservar i difondre la cuina clàssica catalana i el seu llegat com a referent indiscutible del sector". Van glossar la seva figura els seus amics Ferran Adrià i Jordi Basté. Segons el jurat de l’ACGN, "Puig va ser una figura clau de la gastronomia catalana que va elevar la cuina tradicional a nous nivells".

El de Granollers (va néixer el 1959) va començar la seva carrera als 80 amb una etapa a El Bulli i va treballar en diversos restaurants destacats abans de dirigir Drolma (una estrella Michelin entre el 2002 i el 2011) al primer pis de l’Hotel Majestic i fundar, després, Petit Comitè, referent de la cuina catalana tradicional. El 2015 va obrir el seu propi restaurant, Fermí Puig, allunyat del luxe. Conegut per la seva erudició i ampli saber sobre gastronomia, cultura i política, va compartir coneixements a la ràdio i en un llibre. "La seva aportació a la cuina catalana és inestimable, i la seva figura és recordada per la seva integritat i excel·lència", concloïa el jurat.