BCN debat sobre l’ús de la intel·ligència artificial en el cine
El +RAIN Film Festival proposa discutir les opcions artístiques i legals de la IA i projectarà vuit pel·lícules que mostren les seves moltes possibilitats.

El Campus del Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) són les seus de la tercera edició del +RAIN Film Festival, la mostra de cine generat amb intel·ligència artificial que comença les seves activitats des d’avui fins divendres. En aquests quatre dies, la ciutat serà epicentre del cine i la IA amb una sèrie d’activitats en les quals són tan importants les pel·lícules presentades (la pràctica) com les converses entorn de l’evolució de la IA (la teoria, amb molts temes a debatre).
Aquesta és una de les principals raons de ser del +RAIN, el debat sobre un futur imminent en què la intel·ligència artificial ha deixat de ser un cos estrany, més propi de les fabulacions de ciència-ficció, per convertir-se en complement de les nostres existències en l’àmbit quotidià i en el creatiu. Les possibilitats artístiques, però també les legals, són alguns dels punts que es discutiran durant aquestes jornades. Per a això hi seran presents estudiosos del tema amb diverses ponències.
Antonio Somaini, professor de Cultura audiovisual a la universitat Sorbona Nova de París i director d’un projecte d’investigació, abordarà precisament l’impacte de la tecnologia IA en les pràctiques artístiques contemporànies. Sylvia Rothe, catedràtica d’Intel·ligència Artificial per la Universitat de Múnic, proposarà una discussió a partir d’aquest inquietant enunciat: ¿Incitat per mi, però creat per qui?. Per la seva part, Ágata Lapedriza, investigadora i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), parlarà de la interacció entre IA i benestar humà, és a dir, dirimir sobre les emocions i la intel·ligència artificial, un dels punts de fissura més importants. Mentrestant, la lituana MigleLaukyte, professora agregada en Intel·ligència Artificial i Dret de la UPF i membre del Grup Europeu d’Ètica de les Ciències i de les Noves Tecnologies, dissertarà entorn dels drets legals de la IA.
Notícies relacionadesFilms finalistes
Al CCCB es projectaran les vuit pel·lícules que han quedat finalistes de la secció oficial del festival d’entre les més de 260 presentades. Es tracta de produccions que exploren les moltes possibilitats que ofereix la IA, tant narrativament i visualment com conceptualment. Són films procedents del Regne Unit, la Xina, Itàlia, França, Bèlgica, Grècia i Àustria. Tots vuit seran projectats demà a la tarda al Teatre del CCCB. A la plataforma 3Cat es podrà recuperar posteriorment la programació i activitats d’aquest any.
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Educació a Catalunya Catalunya prohibirà els mòbils també a l'ESO i retirarà tablets i pissarres digitals a Infantil
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- PREVENCIÓ El càncer de pell, disparat: els casos augmenten un 40% en quatre anys a Espanya
- Illa: "Hem tingut una decepció, però donem la cara i actuem"
- ERC: "Si no és un cas aïllat, Sánchez no comptarà amb el nostre suport"
- Tempesta judicial i política Feijóo acusa els socis del Govern de ser "còmplices" de la corrupció
- Tempesta judicial i política El Govern descarta una qüestió de confiança sobre Sánchez
- Tornen els dubtes al PSOE sobre les primàries: "Ens van robar"