Barcelona avança Hong Kong i Moscou en la lliga d’‘start-ups’

La ciutat s’assenta com el cinquè pol d’empreses emergents de la UE, després de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam, i el 33è del món, segons l’informe anual de la consultora StartupBlink.

Barcelona avança Hong Kong i Moscou en la lliga d’‘start-ups’
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La cronologia oficial apunta que tot va començar amb una acadèmia per a petits inversors dins de l’IESE Business School. I el llançament d’un programa de networking per a ells per part d’Acció. Que després va venir el Mobile a la ciutat, que SeedRocket va portar el seu programa d’acceleració d’start-ups, que Telefónica va llançar Wayra (el seu braç d’inversió en aquest tipus d’empreses tecnològiques naixents) i que es va fundar el Tech Barcelona. La qüestió és que una dècada i escaig més tard, Barcelona s’ha consolidat com el cinquè ecosistema start-up més important de la Unió Europea i no deixa de pujar posicions en la lliga mundial.

D’acord amb l’informe anual de la consultora suïssa StartupBlink –que es basa tant en la quantitat d’start-ups, inversors o acceleradores que hi ha en una ciutat, com en com de bé o de malament que estan valorats–, la capital catalana ocupa el lloc número 33 en aquesta espècie de campionat. Això suposa pujar cinc llocs en un any, un salt que només registren cinc urbs més, a més de Barcelona. I només una, Sidney, està en una posició tan elevada (31). A més, implica haver avançat Moscou, Denver, Hong Kong, Filadèlfia o Salt Lake City. Seria la primera ciutat del món, per cert, si la competició se centrés només en les empreses cleantech –tecnològiques relacionades amb les energies netes–, segona en la subindústria dels viatges –probablement molt influïda pel paper de TravelPerk, l’unicorn més valuós de la ciutat– i tercera en el camp de l’oci.

En total, sempre segons aquest document, l’ecosistema barceloní es va engreixar més d’un 40% l’any passat, de nou una de les ràtios que més crida l’atenció d’una llista que arriba a les 100 ciutats, i només superada pel 50% de Singapur (dotzena en el rànquing), el 42,7% de Sydney (la 31), el 55% i 41,7%, respectivament, de les xineses Guangzhou (la 41) i Nanjing (la 63), el gairebé 45% de Brussel·les (en 64a posició), el cridaner 134% de Riad, capital de l’Aràbia Saudita (número 72), i el 74% de Hshinchu, a Taiwan.

¿Quin és el problema? Que per molt que Barcelona vagi avançant a aquest ritme en la classificació mundial, ho té molt difícil per fer un salt significatiu a la lliga europea. La ciutat té per davant París, Berlín, Estocolm i Amsterdam, a més de Londres, que no deixa anar el seu tercer lloc en el podi mundial. I, excepte la capital alemanya, totes han escalat alguna posició en el rànquing, amb taxes de creixement còmodes.

Notícies relacionades

L’anàlisi concreta que fan els responsables de l’informe no varia gaire respecte a l’any passat. La seva lectura és que el mercat espanyol en general s’ha beneficiat molt de les altes taxes d’atur que hi ha hagut durant molt de temps, una cosa que "va tenir un impacte positiu en l’ecosistema start-up" ja que "la dificultat de trobar llocs de treball qualificats en l’entorn corporatiu empeny la gent cap a l’emprenedoria".

"No obstant, ara, amb un ràpid creixement del producte interior brut (PIB) i una taxa d’atur en nivells històricament baixos, menys gent s’està dirigint cap a l’emprenedoria, malgrat que l’economia és molt més forta i hi ha més capital en l’ecosistema", adverteixen des de StartupBlink. "L’altre desafortunat competidor per al talent start-up és el sector públic, que ofereix més estabilitat i incentius i es converteix en una opció més atractiva per a la població jove i poc inclinada al risc", afegeixen, carregant també contra els alts impostos i la burocràcia. "Si Espanya s’ho munta per construir una narrativa favorable als negocis, es convertirà en un veritable campió de la innovació", recepten.