Estrena en ‘streaming’
‘La canción’ i els secrets del ‘La la la’
Patrick Criado i Carolina Yuste protagonitzen la nova sèrie de Movistar Plus+, que arriba avui a la plataforma, sobre la victòria de Massiel a Eurovisió el 1968, amb polèmica amb el català inclosa.
El festival «era un espai de propaganda molt important», comenta Araújo
«Tot està molt documentat, però hem ficcionat certes parts», explica el guionista

Espanya només ha guanyat dues vegades Eurovisió, el 1968 i el 1969, tot i que aquesta última va ser una victòria compartida amb França, el Regne Unit i els Països Baixos. El seu únic triomf en solitari va ser amb Massiel i el La la la, un episodi que recorda la nova minisèrie de Movistar Plus+ La canción, creada per Pepe Coira i Fran Araújo, el tàndem de guionistes responsable de Rapa i Hierro. L’estrena es produeix avui, només nou dies abans que Melody miri d’emular la gesta amb la peça Esa diva.
La ficció està protagonitzada per Patrick Criado, que interpreta un jove i ambiciós executiu de RTVE, l’Esteban, que té la missió que Espanya es coroni guanyadora en aquest famós festival, un encàrrec de Franco mateix en persona. "És un paio a qui no li agrada la música i que vol utilitzar Eurovisió per ascendir políticament. Però el festival li obre una porta que no coneixia d’ell mateix", diu l’actor d’Águila roja i Antidisturbios.
El director austríac Artur Kaps (Àlex Brendemühl), responsable dels grans espectacles televisius de l’època, l’ajudarà en aquesta missió. Junts emprenen l’operació Eurovisió, un pla per buscar la cançó i l’intèrpret ideals que projectin a Europa la imatge d’un país modern i obert, tal com vol el règim franquista. "Era un festival que miraven 200 milions de persones, de manera que era un espai de propaganda i de promoció molt important", comenta Araújo.
Perquè, tal com recorda el creador, la sèrie "explica moltíssimes coses més a part de la peripècia musical, ja que serveix per fer una radiografia d’un moment històric". "Ens semblava molt atractiu poder utilitzar aquests esdeveniments per parlar de l’aperturisme franquista del 68, d’un moment en què Espanya en teoria està canviant però que en realitat no era així perquè hi havia una dictadura i una tensió entre els joves i el vell règim", afegeix el també creador d’Apagón.
Ho corrobora Carolina Yuste, que dona vida a Massiel: "La sèrie, evidentment, parla sobre la victòria d’Espanya, però també sobre l’opressió que estàvem vivint amb la dictadura al nostre país i sobre la gran quantitat d’éssers humans que no podien ser el que eren per por de la violència que es podia exercir contra ells", assenyala la recent guanyadora del Goya a millor actriu per La infiltrada.
La renúncia de Serrat
El camí de la victòria no serà fàcil, tenint en compte l’enrenou que hi va haver quan Joan Manuel Serrat (Marcel Borràs), el primer artista escollit per cantar el La la la, compost per El Dúo Dinámico, va posar com a condició cantar en català. "Penso que va prendre una decisió molt valenta, i va ser conseqüència d’una cosa que ell no podia controlar. Perquè jo puc decidir anar a un lloc amb un objectiu però també és lícit que, a mig camí, si veig que no és el que m’esperava, decideixi anar-me’n", diu l’actor que l’interpreta.
"El més fàcil per a ell hauria sigut continuar en castellà i pensar que després la gent a Catalunya ja ho oblidaria. Hi havia menys gent catalana criticant-lo que no pas el problema que li queia al damunt negant-se a anar-hi", assenyala Borràs.
Va ser substituït in extremis per Massiel (Carolina Yuste), tot i que encara quedaven uns imprevistos més per esquivar que s’aniran desgranant al llarg dels tres capítols que componen aquesta minisèrie dirigida per Alejandro Marín (Te estoy amando locamente), que s’agafa algunes llicències narratives. "Tot està molt documentat. Fins i tot hem llegit la biografia d’un dels fundadors de la discogràfica catalana de Serrat, que explicava l’escena en què van discutir. Però hem ficcionat certes parts per fer més interessant la història", reconeix Araújo.
Com ara incorporar aquest protagonista, "un personatge totalment inventat" però "inspirat en la barreja de molts personatges reals", segons destaca Criado, que considera que la sèrie "se’n riu una mica, satíricament, de tot el que va passar".
"Al final hi ha moltes versions diferents dels fets. Fins i tot els mateixos protagonistes, al llarg dels anys, els han anat explicant de moltes maneres diferents", es justifica el creador, que no va considerar que fes falta contactar amb Massiel o Serrat per escriure aquesta història. "No és un biopic de cap d’ells", insisteix.
"De fet, ens interessava més la informació pròxima als fets que no pas l’actual. Per això vam llegir moltíssimes revistes del cor de l’època, que relataven el minut a minut de Massiel. Ens estimem més fer servir la documentació del moment que el record del present", reitera.
Franco i Fraga
Notícies relacionadesHi insisteix la mateixa Yuste: "En cap cas vam voler fer una imitació de Massiel o una calcomania, sinó més aviat agafar l’essència del personatge i acostar-nos tant com fos possible al seu caràcter".
Completen el repartiment Mariano Peña, en el paper del representant de Serrat; Carlos Santos, que es fica a la pell del cap de l’Esteban; Laia Manzanares, com la parella del protagonista; Carlos González, que dona vida al director d’orquestra Rafael Ibarbia; Eneko Sagardoy, un fotògraf amic de l’Esteban; Xose A. Touriñán, com a Manuel Fraga; Luis G. Gámez, com a Francisco Franco; Rocío Saiz, com la mànager del segell Zafiro; Chloe Berman, com la presentadora d’Eurovisió Katie Boyle, i Garmon Rhys, com el cantant Cliff Richard, representant del Regne Unit al festival el 1968 i favorit del certamen, a qui acabaria derrotant Massiel.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida