Madrid projecta un nou recinte musical per a 20.000 espectadors

La iniciativa de l’Atlètic, aliat amb dues poderoses companyies, ha sigut admesa a tràmit per l’Ajuntament, que defensa l’"interès general"

Madrid projecta un nou recinte musical per a 20.000 espectadors
3
Es llegeix en minuts
JACOBO DE ARCE / VÍCTOR RODRÍGUEZ

Madrid es prepara per disposar d’un nou gran recinte que satisfaci la creixent demanda d’espais on allotjar grans esdeveniments musicals. L’Ajuntament de la capital ha admès a tràmit la iniciativa presentada fa uns mesos per Barsento, la societat constituïda per l’Atlètic de Madrid, la macropromotora de concerts Live Nation i la companyia nord-americana Oak View Group, especialitzada en la gestió de recintes esportius i d’oci, per a l’explotació com a concessió de domini públic de la parcel·la coneguda com a Parque Deportivo del Este, al districte San Blas-Canillejas. La idea és ubicar allà, a les instal·lacions a mig construir del Centro Acuático on s’haurien d’haver disputat les competicions de natació de les olimpíades que Madrid mai va arribar a celebrar, un auditori dedicat a la música i espectacles amb capacitat per a fins a 20.000 assistents, a més d’altres equipaments d’educació, oci i esport.

Les tres societats unides a Barsento van fer públic al gener la seva proposta per convertir l’inacabat edifici en el que qualificaven llavors com "un projecte transformador per a la ciutat". No donaven més detalls sobre les futures activitats que es desenvoluparien en el recinte a part d’indicar que fusionaria "cultura, educació, esport i oci" per tal d’atraure "una àmplia diversitat de públic". Però feia temps que en el sector de la música en viu es parlava d’un projecte ferm perquè Madrid disposés d’un nou recinte per a concerts que fos més gran que el Movistar Arena, que pot arribar a un màxim de 15.000 espectadors d’aforament, però més funcional que els que són encara més grans: els estadis de futbol Santiago Bernabéu i Ar Riyadh Air Metropolitano.

Fonts de l’Atlètic de Madrid confirmen a aquest diari que el projecte és anterior als problemes que van sorgir a l’estiu amb els sorolls que provoquen els concerts al Bernabéu, que, de moment, i sense que hi hagi gaires perspectives de canvi, continua tenint prohibit acollir espectacles musicals. La idea del club blanc-i-vermell, que sí que pot allotjar actuacions al seu estadi, era des del principi disposar d’un altre espai, cobert, en el qual es poguessin celebrar tant a l’hivern com a l’estiu sense dependre d’un calendari futbolístic que limiti la seva disponibilitat. Els terrenys del Centro Acuático, propers als que acullen ara el seu estadi i en el futur la Ciudad del Deporte també promoguda pel club, van ser des del principi la seva opció per instal·lar el projecte.

La falta d’espais on celebrar grans concerts és un problema creixent per a una indústria que té ara mateix una demanda disparada. Només a Madrid, la facturació d’aquesta mena d’esdeveniments es va duplicar l’any passat respecte al 2023: de 94 milions d’euros a 185. Malgrat la sensació d’una agenda musical cada vegada més atapeïda, són molts els artistes que no troben recintes on actuar, un fenomen que s’ha accentuat en els últims anys: els músics cada vegada necessiten més el directe per tirar endavant a causa dels precaris ingressos que genera la seva música gravada, i el públic cada vegada està més disposat a gastar en experiències (però no només això) musicals en viu, sobretot després de la pandèmia. El calendari de l’any passat a Madrid, amb les dues jornades de Taylor Swift i les quatre de Karol G al Santiago Bernabéu, són bona prova del moment pròsper que ara està vivint el sector dels grans espectacles en directe.

El consistori de Martínez Almeida ha informat que, "una vegada estudiada la iniciativa per les diferents àrees municipals competents, l’Ajuntament considera que s’ajusta al planejament i que hi ha raons d’interès general per admetre-la a tràmit". Hi haurà ara un termini de 30 dies hàbils de cara a poder presentar possibles alternatives d’ús. Després d’haver-les estudiat, l’Àrea d’Obres i Equipaments elaborarà uns plecs, pas previ a la licitació en lliure concurrència que desembocarà en l’adjudicació de la concessió.

Notícies relacionades

Concessió durant 75 anys

El projecte de Barsento contempla un període de vigència de la concessió de 75 anys, en el qual "s’assumeix el risc econòmic de la gestió i abona a l’Ajuntament de Madrid un cànon anual" durant aquells anys. Preveu la implantació, a més d’aquest auditori dedicat a la música, d’una plaça adaptable amb un espai cultural polivalent en el qual es podran celebrar esdeveniments culturals i altres espectacles durant tot l’any, un gran campus d’excel·lència amb centres de formació professional i universitaris, un centre esportiu amb una oferta d’aproximadament uns 9.000 abonaments i un hotel-destí que complementarà les necessitats d’allotjament del projecte, segons consta en la documentació de l’Ajuntament.

Temes:

Auditori Música