Carranza i Puntí reflexionen sobre literatura i la BCN d’avui
Preocupacions com l’habitatge, la turistificació de la ciutat o la IA sorgeixen en el diàleg entre els dos escriptors al Palau de la Generalitat.

Los escritores Maite Carranza y Jordi Puntí y el periodista Jordi Bianciotto. /
En un món en constant transformació, ple de crisi i avenços tecnològics, la literatura es torna més essencial que mai, i més fràgil. Per reflexionar sobre com narrar en l’actualitat, els escriptors Maite Carranza i Jordi Puntí, columnista d’EL PERIÓDICO, van protagonitzar el tercer diàleg de Les veus de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, moderats pel periodista d’EL PERIÓDICO Jordi Bianciotto.
La massificació de Sant Jordi i la pèrdua de vida als barris de Barcelona van ser alguns dels temes de la xerrada. "Tendeixo a escriure sobre les preocupacions d’ara", va explicar Carranza, Premi Nacional de Literatura infantil i juvenil. "Ara una de les meves preocupacions és la IA i les màquines, i segur que sortirà en una de les meves novel·les, d’una forma o una altra", va afegir.
Puntí va recomanar precaució abans d’escriure sobre un tema actual. "Escriure del que passa avui dia, si t’ho planteges des d’un punt de vista literari, generalment no funcionarà", va assenyalar l’autor de Maletes perdudes y Confeti. "Pots escriure de moltes coses incorporant aquestes preocupacions actuals, però la idea que sigui el tema central, a mi no em convenç". Com a jurat del Premi Llibres Anagrama, Puntí és testimoni que la literatura es nodreix del present quan li arriben obres d’autors joves. "Cada any canvien les tendències, ara una de les preocupacions més grans és l’habitatge. Però molt sovint són llibres terapèutics, per treure el que tenen dins. Els bons de veritat són els que poden objectivar-ho i convertir-lo en literatura".
Notícies relacionadesUna de les funcions de la literatura infantil és explicar als més petits les problemàtiques socials. A La pel·lícula de la vida, Carranza va buscar explicar als joves i nens que "el nostre és un món capitalista, avariciós i que s’apropia d’un dret com és el de la vivenda". Escrit el 2017 i inspirat en la crisi de principis de segle, el tema continua més vigent que mai. "La ciutat és molt pitjor ara que durant la crisi", va explicar l’escriptora. "Quan jo era jove, tots els barris tenien vida pròpia, ara han desaparegut i són les vivendes de turistes i expats". "Cada vegada hi ha una distància més gran entre la imatge idíl·lica que s’utilitza per vendre Barcelona i la realitat", va coincidir Puntí.
La transformació de ciutats com Barcelona canvia també festes tradicionals com Sant Jordi. "Amb el temps s’ha anat desvirtuant aquesta festa, cada vegada és més un espectacle", va lamentar Carranza. "Amb el model de ciutat que tenim i l’atracció turística que representa, s’ha anat de mare", va assenyalar Puntí.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- MUNDIAL DE CLUBS Xabi Alonso trenca amb l’oficialisme d’Ancelotti i demana reforços després de quedar-se sense Zubimendi
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»