Fenomen editorial

Blackie publicarà cinc novel·les més de l’autor de ‘Blackwater’

«La comunicació sincera de la nostra manera de treballar ha funcionat», diu Jan Martí

El segell independent s’ha imposat en la negociació pels drets de les obres de Michael McDowell a les ofertes de grans editorials atretes per les vendes de la saga.

Blackie publicarà cinc novel·les més de l’autor de ‘Blackwater’

RAMÓN VENDRELL

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No cada dia una obra d’un autor desconegut i mort es converteix en una bomba editorial. És el que està passant amb Blackwater, novel·la publicada per Michael McDowell (Enterprise, 1950-Boston, 1999) en sis entregues el 1983. La saga familiar i fantàstica s’acosta als 200.000 exemplars venuts a Espanya dels seus sis volums, en castellà i en català. Blackie Books, la casa responsable del fenomen, publicarà cinc novel·les més de McDowell a partir del 2025.

Es tracta de The amulet, Cold moon over Babylon, Gilded needles, The elementals i Katie. Totes cinc són anteriors a Blackwater i cap d’aquestes ha vist mai la llum a Espanya. De fet, abans de Blackwater només s’havia publicat de McDowell a Espanya Veus del silenci, ficció que l’escriptor va deixar inacabada a la seva mort i que va acabar Tabitha King, la dona de Stephen King. El segell argentí La Bestia Equilátera ha publicat Agujas doradas, Los elementales i Katie.

La negociació

Comprar els drets de Blackwater va ser fàcil i barat per a Blackie. L’editorial francesa Monsieur Toussaint Louverture va fer el descobriment i va donar l’empenta als seus amics de la marca barcelonina. "Entre indies ens xivem les troballes –diu Jan Martí, editor de Blackie–. Vam adquirir Blackwater quan encara no havia sortit a França per un preu superbaix". A l’edició francesa la van seguir la italiana, l’alemanya i l’espanyola, totes elles èxits.

Però, ara que Blackwater ha esclatat a escala europea i ha revelat un mestre de la literatura popular, l’obra de McDowell ja no és cap ganga. L’agent que la porta va informar Blackie que havia rebut ofertes d’editorials espanyoles grans per les novel·les de l’autor. El segell va haver d’iniciar una negociació en la qual el seu argument principal era l’amor i la cura que havia posat en l’edició de Blackwater. Finalment, la intervenció de la dona de 84 anys que exerceix de marmessora del llegat del seu amic McDowell des d’un poble de Massachusetts, amb qui Blackie havia tractat al principi, va decantar l’assumpte a favor seu.

"Tota la història amb McDowell té un feeling com que guanyen els bons, amb perdó –diu Martí–. És una mica aventureta editorial, sense gaire interès, però vull remarcar que l’aliança entre indies i la comunicació sincera de la nostra manera de treballar amb el cor, han funcionat".

Blackie encara no sap en quin ordre editarà les cinc novel·les de McDowell contractades, però sí que no les editarà abans del 2025. La decisió dona a entendre que veu corda per a estona a Blackwater, el primer volum del qual La riuada, va ser el cinquè llibre de ficció més venut en català a Sant Jordi i el sisè en castellà.

Investigació

Blackie planeja investigar "molt més" en l’obra de McDowell ara que ha aconseguit també la primera opció sobre la resta del seu treball. Hi ha molt a investigar.

Amb el seu nom també va escriure l’autor, per exemple, la sèrie de tres novel·les protagonitzades per Jack i Susan, que sempre tenen 27 anys i estan destinats a enamorar-se ja sigui 1913, 1933 o 1953. Amb el pseudònim Nathan Aldyne i en comandita amb Dennis Schuetz va firmar quatre ficcions noir en les quals el tàndem format per Daniel Valentine i Clarisse Lovelace es reparteix el protagonisme amb el Boston gai. Com Preston Macadam es va endinsar en el gènere dels agents secrets amb el personatge Michel Sheriff. I així anar fent.

Notícies relacionades

La seqüela de ‘Beetlejuice’

Al terreny de l’audiovisual, McDowell va participar en l’escriptura de Beetlejuice i Malson abans de Nadal, pel·lícules totes dues de Tim Burton. Atenció: al primer tràiler de Beetlejuice Beetlejuice, seqüela de Beetlejuice també dirigida per Burton i l’estrena del qual està previst per al setembre, hi posa ben gran que la pel·lícula està basada en els personatges creats per McDowell i Larry Wilson. Tot apunta que McDowell deixa de ser un autor de culte, si és que no ho ha deixat de ser sigut ja. L’escriptor va ser guionista d’episodis de sèries antològiques com Amazing stories (creada per Steven Spielberg) Tales from the darkside (creada per George A. Romero) o Tales from the crypt (creada per William Gaines i Steven Dodd). Stephen King és el seu fan número u i Mariana Enríquez es va convertir en evangelista de McDowell després de descobrir-lo en les edicions de La Bestia Equilátera.

Temes:

Jan