Política i moda

Iúlia Navàlnaia, vestida per matar

Iúlia Navàlnaia, vestida per matar

Patrycia Centeno

2
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

¿En qui t’inspiraries per denunciar que el teu marit ha sigut assassinat per Putin i prometre venjança? Per enfrontar-se a un dels líders més recargolats i infrangibles de les últimes dècades, la viuda d’Aleksei Navalni sembla que ha escollit com a musa la més intel·ligent, dolenta i sofisticada de totes les dones poderoses de ficció: Claire Underwood.

Tres dies després de conèixer-se la mort del líder opositor rus, que complia 30 anys de condemna sota càrrecs com el d’"extremisme", Iúlia Navàlnaia va penjar a les xarxes el vídeo "que mai li hauria agradat gravar".

L’espai polític del seu marit

Amb els cabells rossos recollits, un maquillatge molt natural (els ulls una mica vermells i inflats provocats per llàgrimes que se suposen de pena, ràbia i impotència), vestit blau marí entallat de màniga curta (el blau marí també es permet com a color de dol i, a diferència del negre, ve a dir "morta però no enterrada") i mirada desafiadora a càmera (vaig contra tu), la viuda de Navalni advertia que ocuparia l’espai polític del pare dels seus fills.

"No importa si l’espectador adverteix l’associació d’immediat perquè el seu subconscient sí que ho fa", van apuntar els directors d’art de la sèrie al crear l’uniforme bèl·lic de Claire Underwood. Perquè, a falta de referents femenins, a House of cards van imaginar una dona presidenta dels EUA influïts per la idea masculina de "poder, domini i control". El personatge podia preferir el vestit, la faldilla i el taló, però el rostre espaiós, les peces estructurades i els colors militars (amb el marí com a preferent al seu guarda-roba) van ser escollits per suggerir que aquesta dona anava a la batalla.

I no només l’armadura estilística que ha escollit Navàlnaia recorda la protagonista femenina de la popular sèrie de House of cards. La localització, una senzilla però elegant sala d’estar, també recalcava aquesta amenaça personal i domèstica contra el Kremlin. L’ampli sofà familiar beix buit reforça el perfil de Navàlnaia com a "dona i mare", ja que ella mai va desitjar dedicar-se a la política.

Notícies relacionades

"Ha matat el pare dels meus fills. S’ha endut la persona que més estimava", li recorda a Putin en un vídeo de dos minuts de durada. Els estudiats punts de llum a l’habitació oferien un aire d’amenaça, misteri i perill. Ella, il·luminada (bondat), però només dos llums de taula amb llum molt tènue al fons (ombres, conspiració). També contribuïa a aquesta idea de resplendor (per a la dissidència) en plena foscor, la nit que es dibuixava a la seva esquena als finestrals (molt semblants als del despatx oval que va acabar ocupant la viuda de Frank Underwood). Asseguda sobre una gran taula clara de marbre (sòlida, robusta i molt resistent als cops i al desgast), recolzava les mans, a les quals destacava una manicura en vermell sang.

Tret que Claire (Iúlia) l’hi impedeixi, Rússia celebrarà entre el 15 i el 17 de març eleccions i el president aspira a perpetuar-se en el poder "apaivagant" qualsevol que s’atreveixi a fer-li ombra. Qui sap, Frank també es creia molt llest i tots sabem com va acabar la sèrie...