Sánchez Vicario evita la presó malgrat ser sentenciada a dos anys

Sánchez Vicario evita la presó malgrat ser sentenciada a dos anys

j. g. Albalat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pacte i sentència, almenys per a l’extennista Arantxa Sánchez Vicario, que ha sigut condemnada per un jutjat de Barcelona a dos anys de presó. Pitjor sort ha tingut el seu exmarit, Josep Santacana, a qui l’exesportista va culpar d’haver realitzat maniobres per desfer-se del seu patrimoni, i al qual se li han imposat tres anys i tres mesos de presó, amb el risc que suposa aquesta pena, si es confirma, d’ingressar en un centre penitenciari. Tots dos estan acusats d’ordir una trama per evitar el pagament d’un deute de més de sis milions d’euros al Banc de Luxemburg. La resta dels tres imputats han sigut condemnats a un any i tres mesos, mentre que un quart ha sigut absolt. A més, l’extennista i el seu exmarit hauran de pagar a l’entitat bancària una indemnització conjunta de 6,6 milions d’euros.

Delicte d’alçament de béns

Arran d’un acord, donat a conèixer ahir, la fiscalia va rebaixar de quatre a dos anys la petició de presó per a l’extennista, que ara ha sigut condemnada per un delicte d’alçament de béns o insolvència punible per suposadament ordir un pla per descapitalitzar el seu patrimoni amb el qual evitar el pagament d’un deute al Banc de Luxemburg i amb ànim d’enriquiment il·lícit. L’acusació pública ha aplicat aquesta disminució al tenir en compte els atenuants de confessió (va reconèixer que havia descapitalitzat el seu patrimoni, però va culpar el seu exmarit Josep Santacana) i la reparació del dany, ja que ha tornat a l’entitat bancària gairebé 1,9 milions d’un deute que encara arriba als 6,6 milions d’euros, alhora que s’ha compromès a desemborsar més diners i ha atorgat poders al banc perquè intenti esbrinar els béns que poguessin haver desaparegut. Però la fiscal no es va moure gens ni mica de la seva acusació contra Santacana.

Notícies relacionades

La sentència assenyala que queda "totalment acreditat" que Sánchez Vicario "disposava i va disposar en tot moment de prou patrimoni per fer front al deute i que, mitjançant actes de venda i sostracció a les accions d’embargament, va impedir el cobrament del deute. Ni un sol euro es va destinar al pagament del deute". La jutge Maria Lluïsa Maurel Santasusana precisa, no obstant, que l’extennista "ha assumit la seva responsabilitat respecte dels fets objecte d’acusació, reconeixent la seva participació en aquests". Com a justificació, afegeix la togada, va declarar que ella "no tenia cap coneixement relatiu a la gestió de béns, i que sempre l’ha confiat a terceres persones, primer als seus pares, i a partir del seu matrimoni, i concretament des que el novembre del 2009 va aconseguir el control del patrimoni", al que era el seu marit, Josep Santacana.

La jutge afirma que "de conformitat amb la prova practicada", resulta "àmpliament acreditat" que qui va ser marit de l’extennista va gestionar el patrimoni de la seva dona i "va idear i portar a terme les operacions de despatrimonialització que van comportar la impossibilitat de pagar el deute contret" al Banc de Luxemburg.