Els homes i joves es van acostant també a les sales

En els espais de menys de 200 localitats hi ha un pic important d’espectadors situat entre els 25 i els 29 anys.

Els homes i joves es van acostant també a les sales

MARTA CERVERA

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El perfil del públic que acudeix als teatres i sales de Barcelona ha canviat relativament. Les més fidels als espectacles continuen sent les dones d’entre 40 i 50 anys, explica Isabel Vidal, presidenta d’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya). Però els homes també es van afegint lentament al teatre i diverses iniciatives relacionades amb interessants descomptes han ajudat els joves a acostar-se a les sales.

En els espais de menys de 200 localitats la mitjana d’edat acostuma a oscil·lar entre els 45 i 50 anys, però hi ha un pic important d’espectadors d’entre 25 i 29. "Aquest grup és bastant significatiu", comenta Marina Marcos, codirectora d’El Maldà. "És un tipus de públic que s’incorpora al consum habitual de teatre després de la universitat i abans de tenir fills". Ella, que també és la representant de les sales de menys de 200 localitats d’Adetca, confirma la bona marxa "en general" del petit format, però apunta que els anirà millor a mesura que quedin menys butaques buides i "puguem cobrir aquest 40% que ens falta per omplir a tots els teatres". A nivell econòmic, reclama més finançament. "Sovint les sales petites ens sentim ofegades entre la creació i l’exhibició". No és fàcil arriscar i que els números quadrin. "Necessitem més estabilitat", apunta.

Tot i així la llista dels 10 espectacles més vistos del 2023 aporta algunes dades interessants, com l’èxit de les propostes de la Sala Ars Teatre, especialistes en multiprogramació, amb set espectacles en el rànquing, entre els quals No et vesteixis per sopar i Màster sex; l’últim de La Calòrica Le congrès ne marche pas, que va esgotar localitats al Lliure de Gràcia, i Austràlia al nou Espai Texas.

Espais petits

Notícies relacionades

"No té a veure amb les entrades repartides entre els micromecenes, ja que aquestes s’han distribuït al llarg de la temporada", expliquen els gestors del nou teatre-cine de Gràcia. "No hem esgotat entrades cada dia però està clar que hi ha una demanda de sales de 200 butaques". Aquest títol, el primer escrit per Israel Solà, el director de La Calòrica, es va estrenar amb èxit en la diminuta Flyhard de Sants la temporada passada.

A les sales petites es donen a conèixer moltes companyies joves que busquen la seva primera oportunitat. A El Maldà aquest 2023 es va estrenar a Barcelona Un segon sota la sorra, primer treball del Col·lectiu Neguit creat per alumnes de l’ERAM, grau universitari en Arts Escèniques de Girona, que ha sigut tot un èxit. En l’espectacle el públic es converteix en convidat al convit de Bodas de sangre de Federico García Lorca i descobreix l’obra d’una original manera. "La vam programar al maig i va funcionar tan bé que ha tornat aquest Nadal. Les funcions acaben aquest diumenge", diu Marcos sobre aquesta obra que va descobrir a FiraTàrrega l’estiu del 2022, on va aconseguir el premi Moritz a la millor estrena de carrer.