Del 8 al 17 de setembre

La Setmana del Llibre en Català premia l’escriptora Mercè Ibarz i el músic Roger Mas

Jaume Cabré, 75 anys de paraules

La Setmana del Llibre en Català aconsegueix superar els 50.000 visitants

La Setmana del Llibre en Català premia l’escriptora Mercè Ibarz i el músic Roger Mas

Oriol Darnés / ACN

3
Es llegeix en minuts

La Setmana del Llibre a Català, que se celebrarà del 8 al 17 de setembre al Moll de la Fusta, ha presentat la seva programació, objectius i els guanyadors dels premis ‘Trajectòria’ i ‘Difusió’ aquest dimarts a l’Ateneu Barcelonès. Cristina Domènech, directora del festival cultural, i Ilya Pérdigo, president d’Editors.cat, han sigut els responsables d’anunciar, en roda de premsa, les novetats per a aquesta edició número 41.

Novetats

L’edició d’aquest any ha aconseguit el rècord d’expositors fins a arribar al límit de l’espai, compost per 7.000 metres quadrats, d’un Moll de la Fusta amb fins a 87 casetes. Hi haurà 287 expositors formats per 244 segells editorials, 20 llibreries, 10 institucions, una distribuïdora, nou universitats i tres associacions. Pérdigo ha assegurat que durant les diferents edicions ha anat creixent el nombre d’expositors, estands, públic i les xifres de facturació. El 2022 els assistents van augmentar un 11% i els organitzadors han expressat la seva voluntat de continuar amb aquesta evolució.

Per primera vegada al festival, seran presents tots els territoris en els quals es parla català, amb Catalunya, el País Valencià, Andorra, les Illes Balears i, aquest any, Catalunya Nord en una caseta pròpia. A més, per a aquesta edició s’ha presentat el cartell de la il·lustradora Ana Galvañ que representa el llibre d’on emergeixen totes les històries i «l’entramat de la cultura» segons Cristina Domènech. La directora també ha assenyalat que en aquesta ocasió reivindiquen l’objecte del «llibre com a punt d’origen», per això l’emblema d’aquesta temporada: «La Setmana on tot comença».

Activitats

Durant ‘La Setmana’ hi haurà diverses activitats com entregues de premis, firmes, presentacions o concerts. Els organitzadors han destacat també la «immensa» llista d’autors que seran presents al festival, i han avançat noms com Sergi Pàmies, Carlota Gurt o la presència d’una autora de fama internacional com és l’escriptora coreana Han Kang. A més, com l’any passat, els matins dels dies feiners estaran, també, dedicats a diferents col·lectius amb programacions específiques: el dimarts 12 a les biblioteques, el dimecres 13 a les escoles, el dijous 14 a Òmnium Cultural i finalment el divendres 15 als amants dels jocs i les paraules.

Premis

El vint-i-setè premi ‘Trajectòria’ d’aquesta edició ha sigut per a l’escriptora Mercè Ibarz, «per ser una autora amb una obra única en la nostra literatura» segons el jurat. L’autora, periodista i professora destaca per una trajectòria en la qual ha fusionat gèneres i disciplines: cine, còmic, històries orals, novel·la, periodisme, fotografia, música, pintura... «Escriure és una cursa de fons que has de sostenir», ha declarat la guanyadora en el seu discurs d’agraïment. Quan Ibarz ja havia acabat la seva intervenció, ha tornat a pujar a l’escenari per agrair especialment el premi a un grup que havia oblidat: tots els lectors.

El guardó del premi ‘Trajectòria’ cada any és una obra cedida per un artista, i la d’aquesta edició és la del pintor català Ramón Enrich, la qual ha sigut molt agraïda per la guanyadora Mercè Ibarz, que s’ha declarat admiradora del també escultor igualadí.

Notícies relacionades

El segon premi, ‘Difusió 2023’, ha sigut per al músic Roger Mas, que es trobava aquest dimarts al Canadà, però ha agraït el reconeixement a través d’un correu electrònic. Ilya Pérdigo ha defensat l’elecció d’aquest any del cantautor per la seva tasca incansable promocionant la literatura catalana. Mas ha interpretat i popularitzat poetes com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Miquel Martí i Pol i Eulàlia Anzizu Vila entre d’altres.

Participants

La Setmana del Llibre en Català, aquest any, compta amb un pressupost «entorn de mig milió d’euros dels ingressos públics i privats» segons Domènech. Estrella Damm i BonpreuEsclat s’han unit en aquesta edició a marques patrocinadores del festival com Parlem Telecom. Tant Domènech com Pérdigo han agraït la participació de les editorials, distribuïdores, llibreries, biblioteques i institucions com l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i finalment l’Ateneu barcelonès.