Temporada 2023-24

Palau de la Música s’obre al musical amb ‘Sweeney Todd’

  • Calorosa acollida de la Filharmònica de Berlín a la Sagrada Família

  • Cuatro minuts d’aplaudiments: l’Orfeó Català fa història a Berlín amb la Filharmònica de Petrenko

  • Antonio Pappano torna a Palau 100 amb la Sinfónica de Londres

  • L’aclamada obra de Stephen Sondheim s’interpretarà en versió concert dirigida per Andreu Gallèn, amb Miquel Fernández i Anna Moliner com a protagonistes

  • Cantants com Jaroussky, Jaho i Camarena i pianistes com Trífonov, Wang i Ólafsson, la violinista María Dueñas i el Trio Fortuny seran alguns dels protagonistes del curs vinent

Palau de la Música s’obre al musical amb ‘Sweeney Todd’
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Palau de la Música Catalana oferirà 137 concerts la temporada vinent, amb obres de 33 compositors catalans i 14 estrenes absolutes. Com és habitual, entre els protagonistes dels concerts figuren grans noms del panorama internacional i nous referents a descobrir amb una programació variada que inclou tant grans simfonies, oratoris i passions –destaca la ‘Passió segons sant Mateu’ de Bach produïda pel Palau amb artistes del país i la col·laboració de Christoph Prégardien– a bandes sonores de pel·lícules, sarsuela i musical americà amb una versió concert de ‘Swenney Todd’, aclamada obra de Stephen Sondheim dirigida per Andreu Gallèn, amb Miquel Fernández i Anna Moliner com protagonistes.

Tornaran artistes rellevants que mantenen des de fa temps una fructífera relació amb el Palau de la Música com John Eliot Gardiner, Thomas Hengelbrock, Raphaël Pichon, Alice Sara Ott, Antonio Pappano, Pinchas Zukerman, María Dueñas, Gustavo Dudamel, Philippe Jaroussky, Ermonela Jaho, Javier Camarena, Daniil Trifonov, Yuja Wang, Víkingur Ólafsson, Sol Gabetta, Franco Fagioli, Jordi Savall, Sara Blanch, András Schiff, Amandine Beyer, Christoph Prégardien i Laurence Equilbey. I nous referents com les pianistes Beatrice Rana, Anna Vinnitskaya i la jove i talentosa Alexandra Dovgan, única pupil·la de Sokolov. Aquest últim també tornarà.

Homenatges

Aquest any el nexe entre totes les propostes és la relació entre humanitat i natura, un homenatge a també a Domènech i Montaner, arquitecte del Palau, joia modernista on la música ressona amb la natura de la decoració. També es recordarà a Pau Casals en el 50 aniversari de la seva mort amb una nova versió de ‘El pessebre’ adaptada i dirigida per Ros Marbà interpretada per la Franz Schubert Filharmonia. El centenari del naixement de la pianista Alicia de Larrocha i la soprano Victoria de los Ángeles, dues artistes molt lligades al Palau, també comptaran amb vetllades molt especials. En honor a de los Ángeles s’estrenarà la ‘Simfonia dels Àngels’, de Guinovart amb la fantàstica soprano Ermonela Jaho i la Franz Schubert Filharmonia. I de Larrocha serà recordada per diverses generacions de pianistes en un mateix concert on actuaran Alba Ventura, Marta Zabaleta, Joaquín Achúcarro i Maria Joao Pires.

La música de cambra comptarà, entre altres, amb el Quartet Casals, amb un programa amb una selecció de ‘L’art de la fuga’ de Bach i una peça de Sofia Gubaidulina ‘Reflections on the theme B-A-C-H’; el Quartet Quiroga, guanyador d’El Primer Palau 2005 celebrarà el seu 20 aniversari amb un encàrrec Raquel García-Tomás, obres d’Haydn i Beethoven. El Quator Diotima estrenarà el ‘Quartet per a corda núm.6’, de Benet Casablancas.

Excel·lència i pluralitat

Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó-Palau ha destacat l’excel·lència de la feina a la institució que ha permès una important presència internacional dels cors de la Casa dels Cants. La recent gira de l’Orfeó Català amb la Filharmònica de Berlín com la gira que els portarà a Hamburg l’any vinent indiquen el camí a seguir. Joan Oller, director general, ha ressaltat «la pluralitat» de la programació per «arribar a tots els públics» amb primeres espases i conjunts internacionals però «sense oblidar els artistes locals». Per la seva banda Mercedes Comte, que va presentar amb Oller la temporada, va destacar el lema de la mateixa: «reconnecta amb la natura, acosta’t al Palau». Molts concerts proposen una reflexió sobre els éssers humans i el planeta «que ens porten a reconnectar amb la nostra essència a través de la música».

La temporada tindrà com artistes residents al Trio Fortuny, destacada formació catalana integrada per Joel Bardolet, Pau Codina i Marc Heredia, i al Cosmos Quartet, format per Helena Satué, Bernat Prat, Lara Fernandez i Oriol Prat. I com a compositors convidats hi haurà Elisenda Fàbregas, creadora catalana amb un destacat catàleg que va tornar a casa fa un any després de treballar a Nova York i Seül. D’ella se n’interpretaran una desena de peces. I el noruec Ola Gjeilo, un top de la música coral, col·laborarà amb tots els cors de la casa.

Notícies relacionades

Artistes com Entangled Others, duo format per l’argentina Sofia Crespo i el noruec Feileacan McCormick especialistes en art digital artífexs de la imatge de la temporada que és un homenatge a Domènech i Montaner. Les seves formes, creades amb intel·ligència artificial, s’inspiren en la natura del Palau. La poeta Laia Llobera i Eugènia Balcells, artista visual pionera i cineasta que participarà en un concert amb l’organista Juan de la Rubia que unirà música i vídeo art completen el conjunt d’artistes que enriquiran la vida al Palau de la Música el curs vinent.

Les entrades i abonaments estan disponibles a la web del Palau de la Música (www.palaumusica.cat/es).

Més públic i descomptes per a joves

El pressupost artístic de la temporada és de 3,5 milions d’euros. Joan Oller, director general, es va mostrar optimista després de les bones xifres de la temporada actual que ha registrat una ocupació superior a les de l’últim any abans de la pandèmia.

Un dels objectius de la Fundació Orfeó-Palau és connectar amb el públic jove més ampli a través del repertori coral, el seu ADN, amb una atractiva programació. En aquest sentit la Grada Jove es promocionarà més per ampliar aquesta comunitat de menors de 35 anys que ja supera les 5000 persones amb avantatges destacables com descomptes del 50% i invitacions. Per guiar els futurs melòmans hi ha una selecció de concerts fet per joves dels cors de l’Orfeó Català pensant què pot interessar al públic de la seva edat.