Oci nocturn

Les sales de concert demanen que el protocol ‘No callem’ sigui obligatori: «I no tan sols en el nostre sector»

  • Els locals es veuen «estigmatitzats» i advoquen per aplicar aquest reglament per lluitar contra les agressions sexuals en altres espais on es concentra molta gent

Les sales de concert demanen que el protocol ‘No callem’ sigui obligatori: «I no tan sols en el nostre sector»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cas Dani Alves, acusat de la presumpta agressió sexual d’una jove a l’interior de la discoteca Sutton de Barcelona, ha tornat a posar el focus als locals d’oci nocturn. Espais que, segons el president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Lluís Torrents, viuen «estigmatitzats de sèrie». «Per a molta gent hi ha determinats delictes que només passen de nit i en discoteques. Les violències sexuals, i així ho diuen les dades, on més es donen és en entorns coneguts, no a les discoteques», afegeix.

Notícies relacionades

Les sales demanen que el protocol (i la formació que reben) contra les agressions i l’assetjament sexual a què ells estan adherits –‘No callem’ és l’impulsat per l’Ajuntamentde Barcelona, mentre que ‘No en passem ni una’, el de la Generalitat– s’expandeixi a molts altres llocs on es concentra molta gent, com «el metro, camps de futbol...» però també en «els instituts». En el cas de la capital catalana, una quarantena de sales segueixen el protocol ‘No callem’, implantat el 2018, i que, segons els professionals, va funcionar en el cas Alves. «En la majoria de llocs on es té s’aplica amb bons resultats, i això no vol dir que de vegades no hi hagi errors o es vagi tard... Però en general, nosaltres estem fent la feina», considera Torrents.

El president d’ASACC, també codirector de Razzmatazz, reclama que aquests protocols s’haurien d’incloure en una normativa, és a dir, ser obligatoris de la mateixa manera que les empreses compleixen altres normatives com la de prevenció de riscos laborals, per exemple. «Que sigui igual d’obligatori seria meravellós, i no tan sols en el nostre sector», defensa el president d’ASACC. Torrents ha constatat que la formació sobre agressions sexuals funciona. «Quan se li fa la formació a la gent de les sales i seguretat, quan se’ls explica de què va el protocol, què s’ha de fer, quan se’n posen exemples... Es veu com a la gent li canvia la mentalitat i entén coses que fins ara no acabava d’entendre», assegura. En el cas del personal de seguretat, des de l’ASACC reclamen que la formació sobre violències sexuals estigui integrada en els cursos per obtenir la llicència professional.