VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els Mossos demanen a les discoteques que no hi hagi espais sense videovigilància per evitar les agressions sexuals

  • El director general de la policia catalana, Pere Ferrer, assegura no es pot aconseguir el repte de la tolerància zero sense el concurs del sector d’oci nocturn

Els Mossos demanen a les discoteques que no hi hagi espais sense videovigilància per evitar les agressions sexuals

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha defensat aquest diumenge la col·laboració entre la policia catalana i el sector de l’oci nocturn per reduir el risc d’agressions sexuals a les discoteques. En una entrevista a RAC-1, Ferrer ha explicat que els agents de l’àrea de la Policia Administrativa efectuen des de fa mesos inspeccions als establiments i, entre altres qüestions, revisen si hi ha prou càmeres de videovigilància a l’interior. 

Si detecten que en un local hi ha espais «foscos» que no entren dins del camp de visió de les càmeres, aconsellen als propietaris que ho corregeixin i que instal·lin més aparells. Ferrer ha assegurat que els amos obeeixen a aquests suggeriments, tot i que legalment no estan obligats a tenir un 100% de l’espai vigilat per càmeres.

La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) investiga l’últim mes dos casos d’agressions sexuals denunciades a l’interior de les discoteques Apolo i Sutton. En tots dos, les càmeres han sigut molt rellevants per comprovar els fets. En el segon, que incumbeix el futbolista Dani Alves, les gravacions han permès demostrar que mentia en les seves successives declaracions i actualment es troba empresonat preventivament. 

Controls a l’exterior 

Ferrer també ha explicat que des de fa mesos els Mossos estan incrementant els controls i la pressió policial als voltants de les festes majors i dels locals d’oci nocturn per evitar la presència d’armes blanques. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, a la policia catalana i a altres cossos, com la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), els preocupa des de fa temps l’increment de navalles que porten joves a la via pública o quan surten de festa. 

Després de l’activació d’aquests controls, que impliquen registres si els agents sospiten que algú pot amagar una arma –per a això la Guàrdia Urbana ha comprat pales detectores de metalls, per poder trobar-les sense necessitat d’escorcollar–, la xifra d’armes blanques intervingudes per les policies ha crescut a la tardor en comparació amb anys anteriors

Notícies relacionades

Aquests controls, que, com en el cas de la discoteca Waka, es despleguen setmanalment als afores del local en col·laboració amb la policia local de Sant Quirze del Vallès i de la Policia Nacional, volen reduir els robatoris violents i, especialment, combatre la violència sexual i crear itineraris més segurs quan les dones surten de les discoteques. 

«Necessitem que els locals es facin corresponsables» en la «tolerància zero» davant els delictes que atempten contra la llibertat sexual de les dones, ha explicat Ferrer a l’emissora. Que els treballadors de les discoteques estiguin atents i avisin els Mossos cada vegada que detectin «una alarma» que indica que una de les dones pot haver sigut agredida sexualment a l’interior o a l’exterior d’una discoteca. La Conselleria d’Interior ha de «treballar» amb el sector de l’«oci nocturn» perquè l’objectiu d’assegurar aquests espais s’ha de fer «amb ells», ha raonat.