Concert de Cap d’Any

La Filharmònica de Viena saluda el 2023 amb la primera actuació d’un cor de nenes

  • El tradicional concert de cap d’any ha estat a punt de ser interromput per una protesta ecologista

  • L’esdeveniment s’ha celebrat sense restriccions sanitàries

La Filharmònica de Viena saluda el 2023 amb la primera actuació d’un cor de nenes
3
Es llegeix en minuts

Al ritme de valsos i polques de la família Strauss, la Filharmònica de Viena ha donat aquest diumenge la benvinguda a l’any 2023 amb el seu tradicional Concert de Cap d’Any, en el qual per primera vegada en la seva història ha actuat un cor de nenes i en el qual hi ha hagut un intent de protesta d’un grup mediambientalista.

Davant d’unes 2.000 persones a l’atapeïda Sala Daurada de la «Wiener Musikverein», els filharmònics han presentat sota la batuta del mestre Franz Welser-Möst 15 peces en el programa principal, 14 de les quals no s’havien tocat mai en les més de vuit dècades d’història d’aquest concert. Només el vals «Aquarel·les», de Josef Strauss, ja havia format una vegada part del Concert, l’any 2002.

Dotze de les 15 peces eren obres de la llegendària família Strauss, i la majoria (8) han sigut composicions de Josef (1827-1870), fill del patriarca Johann Strauss pare i el mitjà dels tres germans compositors (juntament amb Johann fill i Eduard). Les tres peces restants eren obres dels compositors Carl Michael Ziehrer, Joseph Hellmesberger i de Franz von Suppé (1819-1895), del qual els filharmònics han tocat avui l’obertura de l’opereta còmica «Isabella», una peça amb marcat ritme espanyol, que inclou castanyoles.

«Vull demostrar que aquí s’amaguen molts tresors meravellosos que val la pena desenterrar. Per a mi és un emocionant viatge de descobriment i crec que la gent escoltarà i dirà: «Vaja, ¿per què no ho hem sentit abans?», havia dit Welser-Möst uns dies abans del Concert.

Welser-Möst, de 62 anys, ha dirigit aquest diumenge per tercera vegada el cèlebre concert, després de les edicions del 2011 i el 2013. Després de dues edicions (2021 i 2022) marcades per la pandèmia del coronavirus, la 83 edició del Concert de Cap d’Any s’ha pogut celebrar aquest diumenge sense restriccions sanitàries.

Cor de nenes

En la desena peça del matí s’ha produït una històrica estrena a l’actuar per primera vegada en aquest concert un cor de nenes, en la polca francesa «Heiterer Muth» (Coratge alegre), de Josef Strauss. Les nenes –d’entre 9 i 14 anys– del cor «Wiener Chormädchen» han cantat junt amb els seus famosos col·legues dels «Nens Cantaires de Viena», una institució que compleix aquest any el 525è aniversari de la fundació.

En el públic hi havia nombroses personalitats, entre elles el president de Bulgària, Rumen Radev, convidat d’honor del govern austríac, que havia vetat fa unes setmanes l’entrada del país balcànic a la zona Schengen, de lliure circulació comunitària. Emissores de ràdio i de televisió d’un centenar de països han retransmès en directe el concert.

Activistes climàtics

Segons l’agència de notícies austríaca APA, agents de la policia local han interceptat durant la pausa del concert l’intent d’una protesta de sis activistes a la Sala Daurada del Musikverein en contra del canvi climàtic. En un comunicat, l’organització mediambientalista «Última generació» ha assegurat que els activistes tenien la intenció d’aixecar a la sala una pancarta amb el lema «Dos anys més», per exigir davant els polítics reunits que actuïn de manera immediata contra el canvi climàtic.

Notícies relacionades

Com és tradicional, el concert ha acabat amb diverses propines: a la primera, Welser-Möst i els filharmònics han tocat «Galop dels bandits» (Johann Strauss fill). A continuació l’orquestra ha felicitat l’Any Nou amb l’ineludible «Prosit Neujahr», després que el director cités el filòsof Friedrich Nietzsche, amb les paraules: «La vida sense música seria un error».

Per acabar, les dues propines més conegudes: el vals «El Danubi blau» de Johann Strauss fill i la «Marxa Radetzky» de Johann Strauss pare, que el públic ha acompanyat picant de mans frenèticament. Poc abans d’acabar el Concert 2023, la Filharmònica de Viena ha anunciat que el Concert del 2024 serà dirigit pel mestre alemany, Christian Thielemann, que ja va estar al capdavant del recital el 2019.