Propostes de regal i lectura

Literatura catalana: 10 llibres recomanats per a aquest Nadal 2022

Literatura catalana: 10 llibres recomanats per a aquest Nadal 2022
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Kennedyana’ / ‘Kennedyana’

Vicenç Pagès Jordà (Folch & Folch. 20 €)

A l’escriptor, crític i professor mort l’estiu passat i nascut l’any en què va morir J. F. Kennedy, el va obsessionar durant tota la seva vida «la dinastia que va crear la trama perfecta». Aquesta gran obra pòstuma de l’autor d’‘Els jugadors de whist’ és en realitat un invent literari, entre la novel·la i l’assaig, en buscada clau conspiranoica, és clar, que transmet la seva curiositat per la llegendària família.

‘1969’ / ‘1969’

Eduard Márquez (L’Altra / Navona. 23,90 €)

La «novel·la total», arriscada i transgressora, sobre la Barcelona del tardofranquisme. És el que ha aconseguit, després d’un titànic treball, l’escriptor barceloní, que torna després d’11 anys amb un artefacte narratiu caleidoscòpic del qual ha eliminat la ficció per donar veu a testimonis reals de tot l’espectre polític i social i per compondre un fresc de l’inici del final de la dictadura.

‘Mater’

Martí Domínguez (Proa. 20,90 €)

L’autor de la celebrada ‘L’esperit del temps’ firma aquesta distopia, valedora del premi Proa, sobre una societat d’humans estèrils en la qual la gestació i el part natural han desaparegut, substituïts per mètodes artificials. La protagonista, la Zoe, es queda embarassada i fuig per donar a llum de manera natural entre proscrits.

‘Ocell d’aire i de foc / ‘Pájaro de aire y fuego’

Pilar Rahola (Columna / Destino. 21,90 €)

Rahola rescata a la seva nova novel·la la lluita dels maquis i les tortures policials de la dictadura a la comissaria de la Via Laietana a través de la història d’una noia de 19 anys de bona família franquista que, a la Barcelona dels anys cinquanta, descobreix les cartes de la seva àvia fugida i s’obre al compromís polític i a la sexualitat.

‘Anècdotes de primera magnitud’

Anna Molina (La Magrana. 17,90 €)

L’escriptora prioratina Anna Molina sap filar tot un «zoològic humà» al seu tercer llibre, un cabdell de relats interconnectats que funcionen com ‘flaixos’ de l’existència quotidiana. Per les narracions hi transiten amors i desamors, malaltia i mort, vellesa i soledat, gelosia i infidelitat, homosexualitat i transsexualitat... Una teranyina literària a la qual el lector no podrà evitar quedar atrapat.

‘Al llac / ‘En el lago’

Maria Barbal (Columna / Destino. 18,90 €) La Premi d’Honor de les Lletres Catalanes torna a través de la ficció a la seva infància als escenaris del seu Pallars natal, aquells que ha trepitjat amb tant èxit des de ‘Pedra de tartera’. La Nora, una nena de 12 anys, abandona la llum de la infància mentre comparteix amb la resta de personatges un pícnic de diumenge a la vora de l’aigua als anys seixanta.

‘Els irredempts’

Cristina Garcia Molina (LaBreu. 15 €)

Una veu que està despuntant en les lletres catalanes gràcies als seus relats és la d’aquesta professora de Granollers, que presenta aquest tríptic de contes independents, incisius i elegíacs, de prosa rica, marcats, com ressenyava Valèria Gaillard en aquestes mateixes pàgines, per la foscor de Bacon i la melancolia de Txékhov.

‘La part salvatge / ‘La parte salvaje’

Ferran Guallar (Empúries / Navona. 19,50 €) 

Gelosia, traïcions, sexe, mort, explotació de la natura... Una reserva africana és l’escenari d’aquesta aventura, ‘opera prima’ de Guallar, que revela les interioritats d’una oenagé i les intenses relacions d’un equip d’investigadors que estudien ximpanzés. Un món que l’autor coneix bé, ja que va treballar amb la famosa primatòloga Jane Goodall.  

‘L’artefacte’

Josep Ortiz (Edicions de 1984. 21,90 €)

L’autor barceloní recorre en el seu debut esdeveniments històrics de la Segona Guerra Mundial. Ho fa a través de les memòries que intenta escriure el seu protagonista, un físic hongarès que descobreix que la dona que va estimar durant el nazisme no va morir i que se sent culpable per participar en la construcció de la bomba atòmica.  

‘L’escuma’

Notícies relacionades

Helena Guilera (Periscopi. 18,50 €)  

Una escriptora a qui seguir la pista després d’aquest debut, en què tracta el tabú de les malalties mentals a través d’un jove bipolar, però també el drama de l’Alzheimer que pateix el seu avi. Una ploma delicada que aborda la memòria i l’oblit, la mort i el buit, els dubtes, l’amor i els forats negres en què cauen els personatges que els envolten.