Propostes de regal i lectures

12 llibres de literatura internacional recomanats per a aquest Nadal 2022

12 llibres de literatura internacional recomanats per a aquest Nadal 2022
5
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘El pasajero / Stella Maris’

Cormac McCarthy. Random House / Edicions 62. 24,90 euros

Als seus 89 anys i després de 16 anys de silenci en la seva literatura de ficció, el considerat gran popa de les lletres nord-americanes, es despenja amb dues novel·les, publicades amb un mes de diferència als Estats Units i en un sol volum a Espanya, que funcionen com a cara i creu de les seves últimes inquietuds: la responsabilitat de la ciència en la possible apocalipsi o la desorientació moral del seu país. Només apte per a lectors aguerrits.

'Los armarios vacíos'

Annie Ernaux Cabaret Voltaire. 19,95 euros

Aquest és un Annie Ernaux molt poc Annie Ernaux. No és com la coneixem ara. No utilitza la primera persona i es ven com a ficció, però els fets que l’han convertit en el que és, estan allà: els pares proletaris, la vergonya de la filla de saber què ha sortit d’allà i es convertit en una altra cosa, tot i que no serà mai una bona burgesa, l’anàlisi sense pietat dels sentiments. La primera novel·la de la premi Nobel ja contenia la llavor del que acabaria sent aquesta autora.

‘La memòria més secreta dels homes’

Mohamed Mbougar Sarr Més Llibres / Anagrama. 22,90 €

¿Es pot escriure una cosa molt bona seguint els passos d’una obra mestra com Los detectives salvajes? La resposta és sí i ho constata aquesta novel·la del jove autor senegalès que pren l’obra de Roberto Bolaño per explica la recerca d’un Rimbaud negre, un autor que es va aïllar del món després de ser acusat de plagi. Intensa i addictiva, Mbougar Sarr ha aconseguit el Goncourt gràcies a aquesta obra.

'Historia de una trenza'

Anne Tyler. Lumen. 19,90 euros

Tyler mai decep. Té l’habilitat de prémer sense exageracions ni ploriquejos les tecles adequades per relatar els sentiments amb claredat i fondària. Una dona repassa la seva història des del moment en què el seu avi va decidir abandonar-ho tot per viure en un cabana fins als problemes derivats de la seva complexa relació amb els seus joves fills. La idea és que la família no és una cosa bona ni dolenta, tan sols és ineludible.

‘Amor i enyorança’

Theodor Kallifatides Galaxia Gutenberg. 20,50 euros

La novel·la més recent d’aquest veterà autor grec que també escriu en suec i que s’ha convertit en un fenomen de vendes a Espanya és un transsumpte de la seva pròpia biografia. Un noi d’uns vint anys que abandona el seu Atenes natal i es trasllada a Estocolm gràcies a una beca del govern suec. A la ciutat escandinava coneixerà una dona que farà que la seva vida, ja prou complicada, es trastoqui. 

‘Viatge a l’est’

Christine Angot. Anagrama. 19,90 euros

Tercera novel·la escrita per l’autora, després de ‘Violación’ o ‘Una semana de vacaciones’, a partir de la dolorosa experiència d’haver patit abusos sexuals per part del seu pare durant la seva infantesa, adolescència i més tard, en la seva vida adulta. L’autora reconstrueix aquests episodis, que marcaran més tard la seva vida amorosa, centrant-se en la falta de paraules de la protagonista per abordar i comprendre un tema que ha hagut de patir en completa soledat, ja que tant la seva mare com la societat ho van negar. 

'Ser un hombre'

Nicole Krauss. Salamandra. 19 euros

Precisa analista dels rerefons tòxics de les relacions sentimentals entre homes i dones i en especial de les situacions contradictòries en què es fa difícil delimitar la violència de la tendresa, Krauss té facilitat per diagnosticar les masculinitats tòxiques, que analitza sense intenció d’aportar solucions. Les males llengües asseguren que els seus últims escrits, com aquesta col·lecció de contes, beuen de la seva ruptura matrimonial amb Jonathan Safran Foer.

'A tamaño natural'

Erri de Luca. Seix Barral. 17,50 eurosCol·lecció de relats units per les relacions entre pares i fills, en què l’escriptor italià, molt implicat amb les causes socials i en l’ajuda humanitària a Ucraïna, construeix una declaració d’amor al seu pare que li va inculcar el seu amor pels llibres i la passió per l’escalada. Així ens mostra al pintor rus Marc Chagall dibuixant el seu pare, comerciant d’arengs o a Abraham disposat a seguir el dictat de Déu.

‘Els nens són reis’

Delphine de Vigan. Anagrama / Edicions 62. 20,90 euros

No és la primera vegada que l’aclamada autora de ‘Nada se opone a la noche’ adopta les regles del ‘thriller’, sempre amb intencions que van més enllà del gènere. aAquí relata la història d’una dona que va participar de nena en un ‘reality show’ i ja adulta converteix els seus fills en carn de sobreexposició mediàtica al penjar el dia a dia dels seus fills a YouTube. El segrest de la nena el trastoca tot i dona un nou sentit pertorbador a la història.

'Salir a robar caballos'

Per Petterson Asteroide. 19,95 euros

Asteroide reedita ara la que possiblement és la millor novel·la –que Club Editor ja va publicar en català el 2016– d’aquest escriptor noruec de prosa essencial que cal llegir sí o sí. Una història de formació en la qual un home adult que acaba d’abandonar la ciutat per instal·lar-se en una cabana al bosc rememora els seus anys d’adolescència quan un amic el va incitar a portar a terme les activitats delictives del títol i descobrir amb això abruptament el món dels adults.

‘Idaho’

Emily Ruskovich Random House. 21,90 euros

Un succés terrible, l’assassinat d’una nena en mans de la seva mare, de la qual no se sap si ha patit o no un episodi de bogeria, serveix perquè surti a la llum aquesta novel·la, la primera de la seva autora, que ha situat la seva jove autora nord-americana al podi dels grans. Ruskovich, mare al seu torn de dues filles, explora amb elegància i profunditat els abismes psicològics d’una situació extrema per a la qual no trobarà –potser no n’hi hagi– la menor explicació. 

Monkey boy’’

Notícies relacionades

Francisco Goldman Almadía. 23 euros

De pare jueu i nord-americà i mare guatemalenca, Goldman és avui una de les grans veus d’aquest periodisme i d’aquesta la ficció nord-americanes que basteix ponts entre el nord i el sud de Río Grande. Després de l’obsessiva crònica en la qual va relatar la mort accidental de la seva dona Aura a ‘Di su nombre’, que va obtenir el Fémina, torna al terreny de la memòria amb aquesta recuperació dels seus anys d’infància a Nova Anglaterra marcats per la violència cap a l’immigrant.