Fins al diumenge 11 de desembre

‘Otakus’ Jedi en un Manga Barcelona de futur

Els fans de la cultura i el còmic japonès inunden el nou recinte situat a la Fira Gran Via en la primera jornada

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¡És molt gran!», diu sorprès l’Eric, de 17 anys, al costat dels seus amics Daniel i Rubén, vinguts de Gavà al seu primer Manga Barcelona, després de passar-se el matí recorrent els tres pavellons de la nova ubicació del saló, a la Fira Gran Via l’Hospitalet. Era el comentari més habitual també entre els expositors i els visitants veterans, que el primer dia de la cita agraïen encara sorpresos el desplegament de l’ampli espai –82.000 metres quadrats–, que permetia moure’s sense gaires problemes malgrat que la sensació visual, i real, era que era ple a vessar de públic ‘otaku’ formiguejant d’una activitat a l’altra, aliè a la pluja que queia fora. Abans de les 14 h. ja es tornaven a vendre entrades ‘online’ des de la web del saló, després d’alliberar aforament els que sortien per anar a dinar a casa. Confirmat: hi havia gana de manga i de festa

L’Eric i el Daniel van vestits amb el seu quimono de karate. «Era una manera de venir a to amb el ‘cosplay’», afirmen aquests lectors que es van aficionar al manga fa uns quatre anys. «Volíem veure l’ambient, fer-nos fotos i comprar...», afegeixen portant diverses bosses d’on sobresurten peluixos dels seus personatges preferits i dues grans caixes de figures de ‘One Piece’. «Venia amb un pressupost de 270 euros...», diu un. «Jo de 100, però ja m’he passat...», afegeix l’altre. 

Tot i que alguns, aliens a la inflació, s’han rascat encara més la butxaca. A l’estand de Tsume hi ha bustos gegants i espectaculars estàtues de personatges de manga i anime (tot i que entre ells es cola un Batman que també crida l’atenció) que costen entre 60 i més de 1.000 euros. A mig matí ja n’havien venut una desena de les de 400 euros de Naruto, Dragon Ball i ‘One Piece’, això sí, amb la possibilitat de pagar en ‘còmodes terminis’. Al costat, una exposició de figures celebra els 50 anys de Mazinger Z. «Vine, aquí hi ha l’Afrodita A», avisa un pare a un fill que ja el supera en alçada, prova que el llegendari robot no és només cosa de nostàlgics. 

Sabres de llum

Però no tot, ni de bon tros, és marxandatge. Mentre alguns emulen el Capità Tsubasa i l’Oliver i el Benji jugant un partit de futbol, o l’equip de ‘Haikyū!!’ marcant-se’n un de voleibol, d’altres es decanten per les arts marcials. I aquí, al costat de la Samurai Experience, on curiosos de totes les edats s’enfronten amb katanes de plàstic, enlluernen unes espases làser al millor estil ‘Star Wars’. I no, no és que hagin arribat uns Jedi japonesos fins al Manga Barcelona, però gairebé. El primer grapat d’aprenents empunya els lluminosos sabres de llum blava o groga mentre diversos monitors de Ludosport els ensenyen les tècniques de defensa i atac d’aquest cridaner esport marcial de combat que en realitat va sorgir a Itàlia el 2003, explica un instructor. 

D’altres prefereixen ballar. Al Dance State, grups majoritàriament formats per noies segueixen les coreografies dels seus ídols en grans pantalles al ritme de la música, sense fer atenció a la tradicional visita d’autoritats, entre les quals, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, la consellera Natàlia Garriga i Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, així com el cònsol general del Japó, Yasushi Sato.

El futur

Notícies relacionades

En un altre pavelló paren per dinar una mare i les seves dues filles, de 15 i 11 anys, de l’Hospitalet, que semblen sortir del càsting de la sèrie ‘Puella Magi Madoka Magica’: la petita és Madoka, la gran, la morena Homura, i la seva progenitora, Mami, que admet haver-los contagiat el seu amor pel còmic japonès i l’anime. «Avui és la primera vegada que em disfresso, però soc fan del manga des de 1987, quan a TV-3 emetien el ‘Dr. Slump’». 

Altres joves són la Maia, l’Ania, l’Oriol i el Leo, que venen amb els seus pares de Viladecans i l’Espunyola de Berguedà. Només elles s’han sumat al ‘cosplay’, disfressades com personatges de ‘Spy x Family’ i ‘Guardians de la nit’. Tots asseguren que els agrada més el manga que l’anime, perquè després diuen que les noves generacions només s’enganxen a les pantalles. Al Manga Kids, els més petits pinten, dibuixen i creen xapes i figures d’origamis. D’altres ja apunten al futur. La Clàudia, de 10 anys, espera amb el seu pare per participar en el taller d’anime de l’Escola Joso. «M’agrada molt dibuixar amb aquarel·les. Però tinc curiositat per veure com donen forma als dibuixos. Vull saber com els donen vida». Creant planter.