Judici per presumpta defraudació

Shakira acusa Hisenda al seu escrit de defensa de violar la seva intimitat

  • La cantant al·lega que ha pagat 90 milions

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cantant colombiana Shakira Mebarak ha presentat aquest divendres al jutjat el seu escrit de defensa al qual assegura que ha pagat 104 milions d’euros en impostos arreu del món, dels quals 90 han sigut ingressats a la Hisenda espanyola. L’artista rebutja l’acusació d’haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros, per la qual la fiscalia li reclama vuit anys de presó, i al·ludeix que entre el 2012 i el 2014, el període investigat, no va superar els 183 dies per any de presència a Espanya requerits per tenir l’obligació d’abonar els impostos al nostre país, ja que el seu mode de vida és «itinerant» com a conseqüència dels seus compromisos internacionals.

L’escrit de defensa del seu advocat, Pau Molins Amat, sosté Shakira és una contribuent que sempre ha tingut una conducta fiscal «impecable» i que des d’un primer moment es va recolzar en assessors de primera línia, com PricewaterhouseCoopers, alhora que destaca que no s’han presentat «evidències fefaents» que suportin les imputacions contra la cantant. L’artista de Barranquilla afirma, en aquest sentit, que se l’ha perseguit acarnissadament en l’àmbit penal i mediàtic utilitzant mètodes inacceptables per atacar la seva reputació i forçar-la a arribar a un acord». La cantant ja ha ingressat a Hisenda el deute que se li reclama, més els interessos, més de 17 milions d’euros.

Shakira precisa al seu escrit de defensa que, coincidint amb l’escolarització del seu fill gran a finals del 2014, va ser ella mateixa que, «amb total transparència i bona fe», es va declarar resident fiscal al nostre país, «en una mostra inequívoca» de la seva voluntat de complir totes les seves obligacions davant Hisenda. Segons la seva opinió, resulta «difícil» d’entendre que l’Agència Tributària estengui la seva reclamació fins i tot a l’any 2011, quan aquell any la cantant va passar com a màxim un total de 60 dies a Espanya. Els anys posteriors va ser contractada per la cadena nord-americana NBC per participar com a jurat en el programa ‘The voice’, de manera que havia de ser als Estats Units, amb el seu primer fill. Es tracta, remarca la cantant, de fets «notoris, públics i registrats amb nombrós material fotogràfic i audiovisual», recalca.

La defensa qualifica les seves presències a Espanya d’«esporàdiques» per visitar el que era el seu nòvio, el futbolista Gerard Piqué, del qual recentment s’ha separat. «Durant aquesta primera fase no existia entre tots dos un compromís ferm, a causa de les seves respectives situacions personals, i només es podien veure aprofitant períodes vacacionals o desplaçaments fugaços, ja fos a Barcelona o a altres llocs», aclareix.

El 2% dels seus ingressos a Espanya

Un altre element que permetria atribuir la residència fiscal al nostre país seria que Shakira tingués el centre d’activitat econòmica a Espanya. Tanmateix, remarca la cantant, el nostre país suposa només el 2% de l’origen dels seus ingressos mundials, mentre que el seu centre de negocis i interessos professionals es troba principalment als Estats Units. Aquesta dada, al seu parer, «mostra, una vegada més, l’escassa raonabilitat de la persecució de la Hisenda espanyola, que inverteix abundants recursos públics en una causa en la qual no té indicis per sostenir una acusació».

Notícies relacionades

En el meu cas, han vulnerat el meu dret a la intimitat i a la presumpció d’innocència, drets bàsics de qualsevol ciutadà», assegura Shakira, que al·lega que «Hisenda ha recorregut a mètodes tan poc ortodoxos i inacceptables com el requeriment de dades privades a hospitals on demanava cita la cantant». L’equip de Shakira relata com a exemple que l’acusació disposa de tots els pagaments fets amb una sèrie de targetes de crèdit pertanyents al seu equip i pròxims efectuats a Espanya per sumar dies de presència de Shakira en aquest país, «sense tenir en compte que, en moltes ocasions, hi ha pagaments fets simultàniament a diferents llocs del món», sense que l’artista es trobés físicament en aquests llocs».

La defensa també detalla que la inspecció de l’Agència Tributària ha utilitzat als seus informes dates i fets contradictoris entre si. Per al judici, l’acusació ha citat a declarar com a testimonis desenes de persones, entre aquestes, els veïns de l’escala on residia amb la seva parella, el futbolista Gerard Piqué, o «persones que van coincidir amb ella en escasses ocasions o la van entrevistar una sola vegada», incideix la cantant.