INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Shakira paga a Hisenda 14,5 milions d'euros més per concloure el seu deute

En total, la cantant colombiana ha abonat a l'Agència Tributària uns 35 milions

La Fiscalia de Barcelona està preparant la querella contra l'artista per frau al fisc espanyol

undefined44387418 colombian singer shakira performs during the opening ceremon180720182652

undefined44387418 colombian singer shakira performs during the opening ceremon180720182652 / LUIS ROBAYO

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A començaments d’any Shakira ja va pagar uns 20 milions d’euros a l’Agència Tributària pels impostos que havia deixat de pagar respecte a l’exercici del 2011, i segons ha pogut saber EL PERIÓDICO la cantant colombiana ha abonat 14,5 milions més a Hisenda. Aquesta quantitat és la que se li estava reclamant pels anys 2012, 2013 i 2014. Malgrat aquest desemborsament, la Fiscalia de Barcelona continua ultimant la querella contra l’artista per presumpte frau fiscal. Si s’acaba obrint un procediment penal contra Shakira, el fet d’haver saldat el deute jugaria en benefici seu, tot i que els advocats de la cantant defensen la seva innocència.

En les seves explicacions a Hisenda, Shakira va dir que residia a les Bahames, on el 2004 va comprar una casa amb la que era la seva parella en aquells moments, Antonio de la Rúa. Segons fonts pròximes a l’artista, el 2013 va passar mig any gravant als Estats Units la seva participació com a jurat a 'La Voz' i no va ser fins a finals d’aquell any, quan va tenir el seu primer fill amb el jugador del Barça Gerard Piqué, quan la parella va decidir comprar una vivenda a Esplugues de Llobregat. La cantant es va declarar oficialment resident a Espanya el 2015.

La residència i els tributs

Notícies relacionades

La clau de la investigació que l’Agència Tributària i la fiscalia va obrir contra Shakira és el criteri que s’utilitza en la comptabilització dels dies que la cantant va estar fora d’Espanya. La llei estableix que si un ciutadà passa la meitat de l’any més un dia a Espanya, se l’ha de considerar resident a efectes fiscals del pagament d’impostos. Ha de tributar en concepte d’IRPF pels ingressos que obté a tot el món. I fer-ho al tipus màxim, que ha variat amb els anys, però que, per a les rendes més altes, se fixa a prop del 50% dels ingressos. Per això la cantant de Barranquilla ha pagat ja gairebé 35 milions d’euros a Hisenda.

Divendres passat, quan va transcendir que la fiscalia estava ultimant una querella contra la cantant, els seus representants van emetre un comunicat en què s’argumentava que Shakira havia complert a tota hora les seves obligacions tributàries i no devia cap quantitat al fisc. Aquestes paraules cobren ara sentit, perquè l’artista ha pagat, al final, els 14,5 milions d’euros que, segons els càlculs d’Hisenda, encara devia.