Arqueologia

Descobert un santuari de segle VI aC a Empúries

  • Empúries: el camí grec

Descobert un santuari de segle VI aC a Empúries
1
Es llegeix en minuts
EFE

Una intervenció a les ruïnes de l’antiga ciutat grega d’Emporion, en plena Costa Brava (Girona), ha confirmat l’existència allà d’un santuari del segle VI aC, segons han informat aquest divendres els responsables del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).

Els treballs, en els quals ha col·laborat l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid, han servit per recuperar definitivament la tipografia del sector nord d’aquella urbs hel·lena i obtenir detalls del lloc de culte.

Amb l’objectiu conèixer l’evolució de l’urbanisme en el que avui són les ruïnes d’Empúries i entendre la connexió de la trama d’edificis amb el port, eix econòmic de la zona i element de connexió amb altres regions mediterrànies, els experts han desmuntat diverses estructures dels segles XVII i XVIII, en les quals es va construir un convent de monjos sobre les restes de l’antiga ciutat grega.

L’eliminació d’aquests elements ha ofert dades d’un santuari ubicat en aquest espai d’enllaç entre l’urbs i l’àrea portuària, possiblement dedicat a Demèter.

Aquesta hipòtesi es cimenta en la troballa d’alguns fragments de figures de terracota i la informació completa confirma que aquest lloc de culte es va començar a definir durant la segona meitat del segle XV aC de forma paral·lela a la configuració del nucli urbà pròxim i que, amb reformes i ampliacions posteriors, va perdurar almenys fins al segle III aC.

Entre les evidències d’aquest espai es troben diversos vasos trobats i objectes de caràcter ritual, sovint enterrats en pous o forats de caràcter votiu, o sigui que es reproduïen les pautes i costums documentats també en altres ciutats gregues.

Les recents troballes en aquesta última campanya arqueològica constaten que el santuari va continuar en ús en una etapa més tardana de la coneguda fins ara, informa Efe.

Notícies relacionades

La seva evolució va comportar la destrucció d’unes primeres cases construïdes a l’extrem nord-oest del nucli cap al tercer quart del segle VI aC i que s’aixequessin uns murs de contenció que separaven aquest espai de la zona habitada.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya té previst programar una sèrie d’accions per donar a conèixer aquests resultats, tant en l’àmbit científic com al públic que visita el conjunt arqueològic d’Empúries, situat al terme municipal de l’Escala.