Renovació

Liceu, Palau, Mercat, Lliure, Auditori i TNC busquen el públic jove amb Vibe35

El projecte, amb entrades d’entre 10 i 20 euros per a espectacles del 21 d’octubre a l’1 de novembre, arrenca aquest dissabte amb ‘Bate fado’

Liceu, Palau, Mercat, Lliure, Auditori i TNC busquen el públic jove amb Vibe35

PAULO PIMENTA

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La necessitat de connectar amb el públic jove ha unit sis institucions públiques de la ciutat de Barcelona en Vibe 35, un programa de destacats espectacles, amb ‘aftershow’ inclòs i a preus increïbles d’entre 10 i 20 euros. Es podran disfrutar només entre el 21 d’octubre i l’1 de novembre. El Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, el Palau de la Música i l’Auditori de Barcelona uneixen forces per primera vegada per connectar amb els joves d’entre 18 i 35 anys. Per ara el TNC amb ‘Assaig sobre la ceguesa’ i el Liceu amb ‘Il Trovatore’ lideren la venda d’entrades i els falta poc per esgotar-les. Tot i que la tendència és comprar a última hora, molts espectacles ja han venut més de la meitat de les entrades.

Aquest dissabte el Vibe 35 s’inaugurarà oficialment al Mercat de les Flors amb ‘Bate fado’ Jonas & Lander, aclamada companyia portuguesa que fusiona dansa contemporània i música liderada pel portuguès Jonas Lopes i el brasiler Lander Patrick. Compta amb cinc ballarins, un ‘fadista’ i quatre músics. Després hi haurà ‘aftershow’ amb Unai Muguruza en col·laboració amb Radio Primavera Sound.

‘Batr fado’ s’estrena aquest divendres i estarà en la cartellera fins diumenge. Però dissabte, coincidint amb el Vibe 35, aquesta peça plena de misticisme es completarà amb una altra proposta original: ‘Coin operated’. Es tracta d’una ‘performance’-instal·lació interactiva en la qual es convida els espectadors a activar amb monedes les màquines com la d’aquests cavalls de plàstic per a nens. A través d’ella exploren la relació entre l’esclavitud animal, el comerç i els diners.

Els espectacles de Jonas & Lander tenen moltes capes i els qui acudeixin al Mercat a descobrir-los podran comprovar-ho. ‘Bate fado’ viatja als orígens d’una dansa que s’ha perdut. «Es pot dir que el ‘fado’ha perdut el seu hemisferi sud; de cintura cap a baix ha deixat d’existir», assenyalen. Tots els moviments sensuals que acompanyaven aquesta dansa popular amb influències del Brasil i de l’Àfrica són recuperats i reinterpreten a la seva manera una tradició que es va perdre. «El ‘fado’ estava mal vist i va ser perseguit. Ser ‘fadista’ a finals de 1800 era dolent. Es pot veure en les caricatures de l’època. La dansa es va perdre a principis del segle XX. La nostra recreació sorgeix d’informació recopilada en textos i en dibuixos que sortien publicats en premsa». El seu espectacle convida a redescobrir el ‘fado’. «És una obra molt vibrant que pots disfrutar tant si coneixes o no el fado». En ella utilitza melodies antigues i tradicionals principalment. «Utilitzem un ‘fado’ que es canta molt, el Pechincha, i ‘fados’ que parlen de la dansa».

Altres propostes de Vibe35

El 22 d’octubre, el Teatre Lliure de Montjuïc ofereix ‘Sun & Sea’ i una festa posterior amb Sama Yak, que col·labora amb Nitsa/POL i Maria Arnal ‘dj’ set. Es tracta d’un premiat espectacle de la Biennal de Venècia d’Art que planteja qüestions relacionades amb el canvi climàtic de forma original que té com a protagonistes el canvi climàtic i una platja enorme.

El dia 26 pujarà a escena al Liceu ‘Il Trovatore’, de Verdi, una impressionant producció del director d’escena en residència del Liceu, Àlex Ollé, amb un repartiment de luxe capitanejat des de la fossa del Liceu per Riccardo Frizza, tot un expert en el repertori verdià, davant l’Orquestra Simfònica del Liceu. Ambientada en la Primera Guerra Mundial, la producció estrenada en la Dutch National Opera d’Amsterdam (2014) i l’Opéra National de París (2016) denuncia els horrors dels conflictes bèl·lics.

I l’endemà, el 27, el TNC ofereix la representació d’‘Assaig sobre la ceguesa’, una adaptació de la novel·la de José Saramago que comptarà amb animació musical de Kyne i ‘dj’ Krea en col·laboració amb Razzmatazz. L’obra del premi Nobel portuguès és portada a escena en portuguès i català amb un equip d’actors de les dues cultures, dirigit per Nuno Cardoso.

I el Palau de la Música completarà la proposta jove amb dues propostes. El l 31 d’octubre, la projecció de la pel·lícula ‘Metrópolis’, amb banda sonora en directe amb l’organista Juan de la Rubia, un as de les tecles. I l’1 de novembre amb la representació semiescenificada de l’òpera ‘Don Giovanni’, de Mozart, per l’Orquestra Simfònica del Vallès. Les dues propostes al Palau comptaran amb ritmes més moderns en els ‘aftershows’ organitzats per gent del Festival Cruïlla.

Notícies relacionades

Encara queden entrades a la venda, disponibles a través de la pàgina web de Vibe35 i de les webs de les sales.

Unir forces

Més enllà d’aquesta potent setmana amb ofertes de dansa, teatre, música i òpera, les sis institucions continuaran treballant per unificar els seus esforços a l’hora de captar no només el públic d’entre 18 i 35 anys, sinó també als que van de 0 a 18. A partir d’ara, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, el Palau de la Música i l’Auditori. Fomentar la creació de recursos educatius, preparar els professors i donar més visibilitat a les seves pròpies ofertes figura entre els seus objectius. I ja treballen en la posada en marxa d’una nova plataforma web que, a més d’unificar les programacions de totes les activitats educatives dels sis equipaments públics o semipúblics, crearan itineraris compartits. Els responsables del projecte calculen tenir-la a punt a mitjans de l’any vinent.