Estrena a Espanya

La crisi climàtica entra en el Lliure amb ‘Sun&Sea’

En el singular espectacle lituà, sensació a la Biennal d’Art de Venècia, transforma la sala Fabià Puigserver en una gran platja

La crisi climàtica entra en el Lliure amb ‘Sun&Sea’
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Art, teatre i instal·lació. Humor i música pop. De tot una mica té ‘Sun&Sea’, una obra que va sorprendre en l’última Biennal d’Art de Venècia abans de la covid. La sala Fabià Puigserver, nascuda per transformar-se, es veurà com mai: convertida en una platja que el públic observarà a vista d’ocell, des de dalt, mentre deambula al seu voltant. No hi ha butaques perquè la gent observi l’acció des de diferents llocs. El xou dura una hora i després es repeteix en bucle. L’espectador, que entra en grup cada mitja hora, pot tornar a entrar si té ganes de repetir l’experiència. Es podrà disfrutar al Teatre Lliure de Montjuïc, del 12 d’octubre al 23 d’aquest mes d’octubre. La primera sessió serà a les 18.00 hores i l’última funció acabarà a les 21.30 hores.

‘Sun&Sea’ es va mostrar a la seu de Lituània i contràriament al que les seves autores havien previst, llargues cues es van formar cada dia per veure aquesta singular ‘performance’ en la qual els éssers humans són observats com si fossin animals d’un zoo pel públic des d’una passarel·la. Des de les altures observen com diversos exemplars de l’espècie disfruten d’una platja que també podria ser un desert, un espai on l’ésser humà és vulnerable al sol.

Des del seu èxit a Venècia la peça ha viatjat a nombrosos llocs, tant museus, com teatres i fins i tot a espais industrials, fet que ha provocat tota mena de reaccions respecte a l’estupidesa humana davant el canvi climàtic. Humor, música i ironia són claus en aquest muntatge, que mai havia arribat a Espanya. Una quinzena de cantants i intèrprets s’uniran a Barcelona a sis voluntaris locals que, com a tot arreu on es representa l’obra, contribueixen a connectar el públic del lloc.

«Els intèrprets tenen prohibit interactuar amb el públic i parlar fluix»

«Els intèrprets tenen prohibit interactuar amb el públic i parlar fluix. Han de parlar alt i passar-s’ho bé», comenta la cineasta i artista visual Rugilé Barzdziukaite (direcció escènica), creadora d’aquesta original obra juntament amb la poeta i dramaturga Vaiva Grainyte (llibret), i l’especialista en música i ‘performance’ Lina Lapelyte (direcció musical). «No volíem fer una obra didàctica, ni repetir els missatges que veiem en els mitjans de comunicació. Ja tenim prou informació sobre el canvi climàtic. Buscàvem una cosa diferent», han comentat Barzdziukaite i Lapelyte en roda de premsa abans de fer-se fotos a la platja del Lliure. La contundència de les lletres de les cançons contrasta amb les situacions i converses banals dels personatges i situacions divertides. El públic podrà seguir-ho tot amb ajuda d’un llibret en català, castellà o anglès.

«No volíem fer una obra didàctica, ni repetir els missatges que veiem en els mitjans de comunicació»

Notícies relacionades

A Venècia ‘Sun&Sea’ va fer plorar el món de l’art, expliquen. «Allà va commoure perquè l’art conceptual no té emoció. En canvi aquesta obra va tocar la fibra de públics molt diversos. Com ens va dir un advocat especialitzat en temes de medi ambient, de vegades una creació artística és capaç de sensibilitzar molt més la gent que qualsevol discurs».

Trenta tones de sorra de sílice de Tarragona han sigut necessàries per cobrir 218 metres quadrats. «Les guardarem al magatzem del teatre a Olesa per si tornem a necessitar aquest material en el futur», ha explicat Juan Carlos Martel, director del Lliure que volia portar el muntatge a Barcelona des que el va veure a Venècia el 2019. La peça, entre la instal·lació i la ‘performance’, va guanyar el Lleó d’Or a la millor participació nacional.

Temes:

Teatre Lliure