Òbit

Mor l’autor del mural amb petó de Honecker i Brézhnev al mur de Berlín

Mor l’autor del mural amb petó de Honecker i Brézhnev al mur de Berlín

REUTERS/Fabrizio Bensch

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’autor del famós grafitti del petó entre el líder soviètic Leonid Brézhnev i el president de la República Democràtica Alemanya (l’RDA) Erich Honecker ha mort a Berlín, segons van informar aquest dilluns mitjans alemanys.

Dmitri Vrubel (Moscou, 1960) era un artista plàstic rus l’obra més famosa del qual va ser el grafiti que va pintar al mur de Berlín poc després de la caiguda, a la primavera de 1991, i que s’ha convertit des d’aleshores en una de les principals atraccions turístiques de la capital alemanya.

Situada al tram del mur conegut com a «East Side Gallery», a l’antic est, la pintura mostra com Brézhnev i Honecker fan un petó a la boca, amb un rètol que diu en alemany i en rus «Déu meu, ajuda’m a sobreviure aquest amor mortal».

El mural, eliminat el 2009 com a part de la restauració del mur i replicat després per l’artista a instàncies de les autoritats locals, es va inspirar en una fotografia que mostrava els dos líders comunistes en la celebració dels 30 anys d’existència de l’RDA, el 1979.

Notícies relacionades

El 2001, Vrubel i la seva dona, la també artista Victoria Timofeyeva, van crear un calendari amb retrats del president rus, Vladímir Putin, que van anomenar ‘Els 12 estats d’ànim de Putin’, que es va convertir inesperadament en un èxit de vendes a Rússia.

Descendent del pioner del modernisme Mikhaïl Vrúbel, l’artista residia a Berlín des de 1990 i en els últims anys va ser actiu a les files del Partit Pirata. Va morir diumenge passat als 62 anys per complicacions cardíaques després d’haver contret covid. 

Temes:

Art Berlín