Òbit

Mor el dramaturg valencià Salva Bolta

El 2016 va impulsar ‘Tercera Setmana’, un festival d’arts escèniques de València que buscava satisfer la «gana» cultural de la ciutat

Mor el dramaturg valencià Salva Bolta

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El dramaturg valencià Salva Bolta ha mort aquest dilluns als 61 anys. Llicenciat el 1982 en Art Dramàtic per l’ESAD de València, també va treballar com a actor fins aL 1992. A partir de llavors, el dramaturg va alternar les activitats al camp teatral amb les arts plàstiques i museologia. Com a ajudant de direcció i assistent artístic, Bolta va treballar amb José Luis Saiz a Antoni i Cleopatra de W. Shakespeare (1983), amb Mariano Barroso a El hombre elefante de B. Pomenace (1998), amb Robert Wilson a Russian Madness (2001) i amb Bigas Luna a Comedias Bárbaras de R. M. del Valle Inclán (2003), entre d’altres.

El també director de festivals tenia clar el seu objectiu: «Vam utilitzar el festival per canviar les coses. No ens interessa tant parlar de teatre com d’un dels problemes més urgents de la nostra realitat actual. Els mitjans han deixat de tenir una atenció constant sobre ell», va assegurar en una entrevista a Levante-EMV, diari del mateix grup editorial, Prensa Ibérica, que aquest diari.

El 2016 va impulsar ‘Tercera Setmana’, un festival d’arts escèniques de València que buscava satisfer amb companyies, autors i actors consagrats i novells la «gana» cultural de la ciutat i respondre a la «demanda latent» que hi havia en aquest àmbit i crear nous públics.

Així mateix, en el camp de la gestió va destacar el seu treball com a coordinador de Direcció Artística del Centre Dramàtic Nacional entre els anys 2006 i 2012. Des d’abril del 2012 va ser director artístic a la XIII i última edició del Festival Escena Contemporània. Des d’aquell mateix any va ser col·laborador artístic de DRAFT.INN i el març del 2013 va impulsar Judas Tadeo Producciones, un projecte que reunia diversos creadors.

Notícies relacionades

Ha dirigit, entre d’altres, els espectacles El brujo (juntament amb M. Puchades, 1992); El perro del hortelano, de Lope de Vega (1998); Ahola no es de leèl, d’Alfonso Sastre (lectura dramatitzada al VII Saló Internacional del Llibre Teatral, 2006); Delirio a dúo, d’Ionesco (2008) i La rosa de papel, de Valel-Inclán (2009), tots dos per al Centre Dramàtic Nacional; Amortal, d’A. M. Puigpelat (2009).

La regidora d’Acció Cultural, Educació, Joventut i Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha expressat les seves condolences: «Trobaré a faltar els teus missatges d’ànim, la teva alegria davant els bons projectes que veies al TEM o La Mutant, la teva creativitat imparable. Les arts escèniques estan de dol. Gràcies Salva Bolta per tot el que ens has aportat. Una abraçada gran a la teva família del teatre».

Temes:

València Teatre