Crítica de cine
‘Vortex’, de Gaspar Noé: una pel·lícula viva per parlar de la mort
L’últim treball de Gaspar Noé pot ser que sigui el més humà i sensible de tota la seva carrera, cosa que no vol dir que també sigui visceral i aterridor, ja que gira al voltant de la malaltia i la vellesa
Gaspar Noé: «La vellesa és despietada; al final sempre perds la batalla contra el pas del temps»

‘Vortex’
Direcció Gaspar Noé
Intèrprets Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
Any 2021
Estrena 29 de juliol del 2022
★★★★
Les pel·lícules de Gaspar Noé sempre semblen estar concebudes per posar a prova l’espectador, per incomodar-lo, per portar-lo fins al límit i regirar-li les tripes, per ensenyar-li el que no vol veure. No són experiències agradables, però almenys són experiències en el sentit més ampli, tant cinematogràfiques com físiques i mentals. La seva última obra pot ser que sigui la més humana i sensible de tota la seva carrera, cosa que no vol dir que també sigui visceral i aterridora, ja que gira al voltant de la malaltia i la vellesa i, en conseqüència, de la mort. La seva càmera seguirà dos avis en un apartament parisenc ple de llibres, memòria i records. Cada un ocupa una part de la pantalla, que es divideix per centrar-se de forma individual en els personatges que interpreten Dario Argento i Françoise Lebrun que, d’alguna manera, amb la seva sola presència adquireixen un simbolisme crepuscular sobre el final d’una època, la dels supervivents del ‘giallo’ i la Nouvelle Vague. Potser per aquesta raó, Vortex és també un experiment a mig camí entre el cine de terror (en el seu vessant existencial) i l’experimentació formal i conceptual. I sobretot una carta d’amor al cine, tal com es diu en un moment, a les pel·lícules com a somnis.
Notícies relacionadesCom en la major part de les seves obres, Noé reflexiona sobre el cos i els seus límits, sobre el procés degeneratiu de la carn i la ment, sobre l’esclavitud que hem desenvolupat a les substàncies químiques, les pastilles i les drogues, gairebé com si fos una versió senil de ‘Rèquiem per un somni’ en què la sensació de malson claustrofòbic no para d’augmentar.
El director es mostra més inspirat que mai a l’hora de conjugar narració i imatge. ‘Vortex’ està plena d’idees brillants, és una pel·lícula viva malgrat parlar de la mort, perquè hi ha un esperit de recerca, de trobar nous camins expressius a través de les eines cinematogràfiques i la posada en escena.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Lectura performativa Anne Carson hipnotitza al CCCB
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar
- Mobiliari urbà Les parades de floristes de la Rambla estrenaran quioscos desmuntables
- Simposi Les principals agències de viatges de luxe del món es reuneixen a BCN
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via