Festival Grec de Barcelona

‘Quant temps em queda?’ la nova comèdia de Marta Buchaca que es riu de la mort i celebra la vida

L’última producció de la dramaturga catalana s’estrenarà aquest divendres al Teatre Goya

‘Quant temps em queda?’ la nova comèdia de Marta Buchaca que es riu de la mort i celebra la vida

TEATRO GOYA

2
Es llegeix en minuts

¿Què faries si només et quedés un mes de vida? És la pregunta que planteja ‘Quant temps em queda?’ la nova obra de teatre de la directora i dramaturga catalana Marta Buchaca. Una comèdia coproduïda per la companyia La Pocket i el Grup Focus, que s’estrenarà al teatre Goya aquest divendres, 15 de juliol, en el marc del festival cultural Grec de Barcelona.

«Aquesta és la primera funció que vaig voler incloure al cartell del Grec, perquè crec que després de dos anys de pandèmia necessitem desesperadament riure, i aquesta història no només ho garanteix, sinó que permet fer-ho al voltant d’un tema que també convida a la reflexió», assegura el director del festival, Francesc Casadesús.

L’obra narra la història de Pere, interpretat per Lluís Villanueva, que descobreix de sobte que només li queden 30 dies per endavant. I coneix aquest curt pronòstic de la manera més crua possible, perquè és la seva dona, Àngels, interpretada per Marta Bayarri, que li realitza el diagnòstic.

Ella és doctora en medicina i acaba de desenvolupar un sistema que li permet establir de manera ràpida i senzilla si a una persona li queden més o menys de cinc anys de vida, i els resultats obtinguts en les anàlisis del seu marit són tràgics.

Pere disposa només d’aquell termini, i encara té una llista llarguíssima de coses a fer abans del final: deixar la feina, fer la volta al món, ser descaradament sincer amb tothom, passejar-se despullat pel Passeig de Gràcia de Barcelona, pujar de genolls fins a Montserrat, fer un trio... I la més important: assegurar-se que la seva dona serà feliç quan ell no hi sigui.

«En un acte d’amor pur i desinteressat, el protagonista s’adona que no vol que la seva dona es quedi sola quan ell no hi sigui, i comença a intentar aparellar-la amb el seu millor amic, Luis (David Vert), que a més acaba de separar-se de la germana d’Àngels, María (Betsy Turnez). És un pla una mica boig, però ell està convençut que l’ha de dur a terme», explica Buchaca.

L’escriptora i directora retrata la vida, les pors, els complexos i les carències d’uns personatges que veuen com se’ls acosta un final inesperat. És una comèdia que parla de la mort, però des de la celebració de la vida, recordant amb humor que s’ha de disfrutar de cada moment com si fos l’últim perquè, tal com li passa a Pere, és fàcil que sigui així.

Notícies relacionades

«El text és totalment còmic, però es parla de la mort d’una manera molt blanca, no hi ha humor negre, i això també ens permet passar la pilota al públic, que ha de respondre a l’interrogant de si aquesta és la vida que de veritat desitja tenir», explica Villanueva.

«Faig teatre perquè m’agrada i per diversió. No vull transmetre un missatge súper profund perquè considero que no soc ningú per fer-ho, però sí que vull llançar aquestes preguntes i mostrar que no fa falta que et diguin que et queden només trenta dies perquè et decideixis a viure la teva vida plenament», afegeix la directora.

Temes:

Grec Teatre