Guia de visionaments

Ovnis i alienígenes: el cas Roswell, en 5 pel·lícules i sèries

  • Tan misteriosa com fascinant, la possible caiguda d’una nau extraterrestre a prop de la localitat de Roswell l’estiu de 1947, fa ara 75 anys, ha sigut un esperó en la pugna per aclarir que hi ha de veritat i de fabulació en les visites alienígenes al nostre planeta.

  • Multimèdia | 75 anys del cas Roswell, la gran fita del fenomen ovni

Ovnis i alienígenes: el cas Roswell, en 5 pel·lícules i sèries

Fox

4
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El que va passar o va poder passar a Roswell (Nou Mèxic) el 2 de juliol de 1947, amb la caiguda d’un objecte desconegut prop d’un ranxo de la zona, fet que va ser silenciat pel Govern, però reactivat per ufòlegs, estudiosos i conspiranoics dècades després, ha servit d’inspiració per a diversos productes audiovisuals. Seleccionem a continuació tres pel·lícules, un telefilm i una sèrie que ho tracten de manera variada, però retinguem també títols com ‘Hangar 18’, la minisèrie ‘Taken’, la sèrie ‘Star Trek: Deep space nine’, ‘American dad’ –l’alienígena Roger admet ser qui es va estavellar a Roswell– i diversos episodis de ‘Los Simpson’. Tots se n’han fet ressò, de la ciència-ficció a l’humor, dels albiraments, conspiracions i experiments a la base denominada Àrea 51 que hi han estat a l’ordre del dia en la cultura popular.

‘Independence Day’ (Roland Emmerich, 1996)

Sota el musculós aparell de la pel·lícula de Roland Emmerich sobre una invasió alienígena a la Terra, amb el pilot Will Smith i el president nord-americà encarnat per Bill Pullman com a líders destacats contra l’ocupació interplanetària, batega la influència del cas Roswell. En la famosa Àrea 51 situada a Nevada s’ha mantingut en secret, i en perfecte estat, una nau alienígena que va caure a la Terra a principis dels anys 50. La nau esmentada, de la que molt poca gent tenia coneixement –ni el president en persona en sabia res–, així com els tres extraterrestres capturats llavors, fruit de tota mena d’experiments, resulta essencial per salvar el món lliure de l’esclavitud alienígena i tal: des del seu interior es llançarà un míssil nuclear i s’instal·larà un virus que acabarà amb tota la flota invasora. Disponible a Disney+.

‘Expediente X’ (Chris Carter, episodi 1, temporada 10, 2016)

El que va ocórrer a Roswell va ser una claríssima inspiració per a Chris Carter i l’equip de guionistes d’‘Expediente X’ (1993-2018), una de les obres que millor ha reflexionat sobre els fenòmens paranormals i tot allò que el govern nord-americà ha decidit ocultar a l’opinió pública i a la població en matèria alienígena. A partir de l’incident de Roswell es crea a la sèrie el grup conegut com el Sindicat, dedicat a ocultar tota evidència de l’existència extraterrestre. En la primera seqüència de l’episodi inicial de la temporada 10, veiem una nau alienígena caure en una zona del Nord-Oest de Mèxic i a l’alien supervivent, amb la imatge clàssica del cap aplatat i els grans ulls que semblen mirar sense veure, abatut per un federal. Set dècades després, Scully i Mulder tornen a aquells fets. Disponible a Disney+.

‘Paul’ (Greg Mottola, 2011)

Feta entre amics per gent molt addicta a la comèdia –dirigeix Greg Mottola, firmen el guió i interpreten els principals personatges Simon Pegg i Nick Frost, la veu de l’alienígena Paul va a càrrec de Seth Rogen i completen el repartiment Kristen Wiig i Jason Bateman–, ‘Paul’ no deixa de reflexionar sobre els fets del cas Roswell. Els seus protagonistes viatgen a la Comic Com i després a l’Àrea 51 –viatge friqui per excel·lència– i troben en el seu camí l’alienígena que dona títol al film, al qual intenten ajudar perquè torni a casa. Res d’‘E. T.’ pel camí, més tortuós, irònic i incisiu. La comèdia i la ciència-ficció casen bé en aquesta mescladissa en la qual el simpàtic i angoixat Paul, perseguit per l’FBI, podria ser molt bé un dels tripulants de la nau que es va estavellar a Roswell. Disponible a Movistar+ i Netflix.

‘Invasión Roswell’ (David Flores, 2013)

Notícies relacionades

La influència dels fets de Roswell és allargada, i dona per a productes de la més diversa índole. És el cas d’aquest telefilm. Parteix del supòsit que, després de la caiguda de la nau extraterrestre el 1947, el govern nord-americà va començar a entrenar comandos d’elit pensant que les invasions serien el pa de cada dia. Però no hi va haver cap altre albirament, ni cap nau més destrossada contra la terra resseca de Nou Mèxic. Així que els comandos es van dissoldre. Però vet aquí que els alienígenes ho van preparar tot a consciència, i gairebé set dècades després irrompen a la Terra. Ara resulta que els únics capaços d’aturar l’amenaça són els supervivents d’aquells comandos, la majoria jubilats. És més un producte d’acció que de ciència-ficció, amb Roswell com a mera, tot i que divertida, excusa. Disponible a Prime Video.

‘Roswell, New Mexico’ (Carina Adly Mackenzie, 2019-2022)

Melinda Getz escriu novel·les en les quals barreja ciència-ficció amb històries d’adolescència a partir de trames tan originals com la d’una noia que llegeix el pensament dels altres a través de les empremtes dactilars. La seva sèrie de llibres ‘Roswell high’ seria portada a la televisió per Carina Adly Mackenzie, guionista d’algun episodi de ‘The Flash’. L’escenari és la ciutat de Roswell, on els alienígenes conviuen, infiltrats i amb identitats falses, amb els humans. Les mateixes històries de Getz havien servit de base per a una sèrie anterior, ‘Roswell’ (1999-2002), de to més ‘teen’ i fotonovel·lesc. En la lectura més sòbria de Mackenzie, a més del xoc cultural i els amors adolescents, es plantegen temes com els del racisme i la immigració il·legal. Produeix Lawrence Bender, exsoci de Quentin Tarantino. Disponible a HBO.