Nou líder al Palau

Joaquim Uriach: «Fèlix Millet és història passada. Toca obrir una nova etapa»

El nou president de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana té entre els seus principals reptes atraure de nou el públic als concerts

Joaquim Uriach: «Fèlix Millet és història passada. Toca obrir una nova etapa»
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Joaquim Uriach, nou president de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, mantindrà un programa continuista amb l’anterior presidenta, Mariona Carulla, que ha sigut al capdavant de la institució des que va explotar l’escàndol Millet. Han passat 13 anys des d’aleshores i malgrat les dificultats, s’han superat tots els reptes: recuperar la credibilitat perduda primer i superar la pandèmia amb un ERTO. Ara, el primer repte d’Uriach és aconseguir que el públic torni als concerts i els turistes visitin l’edifici com abans de la covid. «Ens estem recuperant però encara falta. El repte més immediat és recuperar el públic», ha reconegut Uriach en la seva primera aparició pública com a nou president de l’entitat cultural.

Uriach va lloar el treball de Carulla i del seu equip amb Joan Oller com a director general encarregat de quadrar els comptes i Mercedes Comte en la direcció artística. «El Palau està en un moment excels i deliciós», va destacar. Però la seva intenció és anar encara més enllà i «donar un nou impuls a l’entitat» potenciant l’essència del Palau, la música i «la cultura, element transformador de les persones i de la societat».

«Ens estem recuperant però encara falta. El repte més immediat és recuperar el públic»

Respecte al cas Millet, va ser clar: «Fèlix Millet és història passada. Toca obrir una nova etapa tot i que quedin temes judicials pendents», ha dit el nou president, membre de la família Uriach, la mateixa dels laboratoris que van ser fundats el 1838. Ell, que va ser en la junta de transició creada després de descobrir-se el desfalc de Félix Millet i formava part de la junta de Carulla, prestarà especial atenció a les finances de la Casa dels cants. «Cal optimitzar ingressos, tenir estabilitat econòmica i comptes sanejats», ha apuntat.

Pla estratègic

Després d’haver sigut triat per l’Assemblea de socis el dia abans (va ser l’únic candidat que es va presentar), Uriach ha arribat aquest dimecres al seu nou despatx al Palau amb ganes de posar fil a l’agulla al més aviat possible.

Uriach arriba carregat d’«il·lusió i compromís». La seva primera missió serà realitzar un nou Pla estratègic per a 2023-2026. En la seva nova junta, «transversal i diversa», molts cantaires i excantaires figuren com a vocals i socis. Al nucli dur estan Eugènia Bieto, vicepresidenta primera; Lluís Domènech, vicepresident segon; Joan Vallvé, secretari primer; Ignacio Garcia-Nieto, tresorer; l’escriptor Jordi Cabré, secretari segon i Jaume Martí, arxiver-bibliotecari. El compositor Albert Guinovart és el president de la Comissió Artística.

Notícies relacionades

Com la junta anterior, el seu objectiu és fomentar «la catalanitat» i la presència de la institució en la societat. «Amb més de 130 d’històries hem de reforçar el nostre rol com a interlocutor cultural del país», ha declarat. La innovació i la sostenibilitat seran el seu altres cavalls de batalla. «Com ens diu sempre el director musical Ros Marbà hem de ser valents, anar amb precaució però sense por».

El públic no notarà un gran canvi quan entri en el pròxim concert del Palau. Per ara, l’únic canvi visible serà que Uriach ocuparà la llotja presidencial en lloc de Mariona Carulla. A partir de setembre, quan oficialment s’incorpori Pablo Larraz com a director musical principal en substitució de Simon Halsey es podran començar a notar alguns canvis més.