Corrupció.cat

L’Audiència deixa en els llimbs que el Palau percebi els 6,6 milions desviats de CDC

  • Les finques embargades a CDC seran per als seus creditors, no per a la institució cultural

 

  / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les finques embargades a CDC perquè torni 6,6 milions d’euros al Palau de la Música per l’espoli seran per als creditors de l’extinta formació, segons ha resolt el Tribunal Suprem, pel que l’Audiència de Barcelona no haurà de decidir si PDECat o JxCAT assumeixen aquest deute com successors. La decisió recaurà sobre el jutjat mercantil que està tramitant el concurs de creditors de Convergència. L’entitat cultural pot reclamar aquesta quantitat en aquest òrgan judicial

En una interlocutòria, la secció desena de l’Audiència de Barcelona recorda que el Suprem va acordar que la competència per resoldre sobre els hereus de l’antiga Convergència requeia en el Jutjat Mercantil 9 de Barcelona, on aquesta formació va presentar el març del 2020 concurs voluntari de creditors, per la qual cosa descarta decidir sobre si algun partit és el successor de CDC. D’aquesta manera, les finques embargades pel cas Palau passen a formar part de la massa de creditors.

La sentència pel saqueig del Palau de la Música, perpetrat pels seus exresponsables Fèlix Millet i Jordi Montull, va ordenar el decomís d’aquests 6,6 milions d’euros a CDC i va condemnar el seu extresorer Daniel Osàcar pel cobrament de comissions il·legals de la constructora Ferrovial a través del Palau de la Música, en una sentència que el Tribunal Suprem va confirmar l’abril de l’any passat. Un mes després, l’Audiència de Barcelona va iniciar l’execució de la sentència, elevant a definitius els embargaments preventius de les 15 seus de CDC, alhora que va acordar que aquestes quantitats es destinarien al pagament de les indemnitzacions al Palau de la Música.

L’execució de la sentència penal va transcórrer en paral·lel amb el procediment obert al jutjat mercantil que tramita el concurs de creditors. Amb l’Audiència es disputaven el destí de les seus que es van embargar a CDC pel cas Palau. Fins que, al final, el Suprem va resoldre que aquests béns s’integraven a la massa concursal per pagar els creditors de Convergència. Malgrat això, el valor dels locals, d’uns 3,6 milions, no cobreixen els 6,6 de decomís. Aquí és on hi hauria la possibilitat de reclamar béns al PDECat o JxCAT sempre que s’acrediti que és successor de CDC.

Nova reclamació

Una vegada tancada la porta de l’Audiència de Barcelona, el Palau de la Música podria ara reclamar el deute a CDC a través, precisament, del concurs de creditors i, fins i tot, plantejar que el PDECat es faci càrrec dels pagaments com a successors del partit. No obstant, la possibilitat de recuperar aquests 6,6 milions per aquesta via, segons fonts jurídiques, és complicada.

Notícies relacionades

La mateixa interlocutòria de l’Audiència que reconeix que no és competent per declarar la successió de l’extinta formació afirma que el Palau, que ostenta un crèdit en la massa de creditors, «té per tant facultats per personar-se, si no ho ha fet ja», davant el jutjat mercantil. És a dir, es posaria a la llista de persones a qui se’ls deu diners. El tribunal precisa també la seva resolució que els documents aportats pel Palau apuntant al PDECat o JxCat no són «suficients», com tampoc ho és «acreditar una identitat política o ideològica» per declarar una successió, ja que és necessari que aquesta sigui, a més, funcional i econòmica.

En aquest sentit, la resolució remarca que no s’ha demostrat que aquests dos partits polítics «successors ideològics» de CDC hagin rebut béns o guanys procedents del saqueig del Palau de la Música «a títol gratuït» o per valor inferior al de mercat per part de Convergència, «pel que no es pot obligar els mateixos a respondre amb els seus béns de pagaments d’una suma a què no van ser condemnats com a responsables criminalment d’un delicte».